Herbekijk Koen Sels, kanshebber op de Boekenbon Literatuurprijs, in Het Boekenfeest op VRT NU

Boekenfeest Radio 1

'Een prachtig, delicaat werk', noemt Ruth Joos het romandebuut 'Gloria' van Koen Sels in 'Het Boekenfeest' op Radio 1.

Koen Sels is niet zo 'bekend', hij heeft gaan 37 facebookpagina's die hij onderhoudt en komt niet op de televisie. Nu prijkt 'Gloria' op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs die op 12 november wordt uitgereikt. Het boek komt nu samen met de auteur 'boven water' en dat verdient het ook, zegt Lieven Van Gils, aan de zijde van Ruth Joos in de radiostudio in Antwerp Expo.

Een vader schrijft een boek over zijn dochter. Een vaderboek dus. Koen Sels vertelt dat het boek is vertrokken vanuit een ander boek dat hij aan het schrijven was en dat over verslaving en depressie ging en de titel 'Tranen' zou krijgen. Tijdens het schrijven kreeg hij het gevoel dat dit opzet niet goed was voor hem persoonlijk. Het was belangrijk dat het goed ging met hem om te zorgen voor zijn dochtertje Gloria. Dat was pertinent voor Sels om iets aan die slechte gevoelens te doen omdat hij wou dat zijn dochter gelukkig wordt. Hij is gestopt met roken en drinken. Zijn persoonlijke scenario's brokkelden af. Alles veranderde.

Een vermoeiend schrijfproces

'Hoe schrijf jij?' vraag Ruth hem. In korte spurten, hij gaat 3 à 4 uur door. Sels noemt zijn boek een relaas, een autobiografisch boek, waarin verschillende genres doorsijpelen: poëzie maar ook realistische beschrijvingen. Er wordt ook veel herschreven en gaandeweg ontwikkelen zich motieven. Zijn boeken zijn zeer persoonlijk, het is een delicaat boek.

Gloria is nu vier-en-een half jaar. In het laatste hoofdstuk richt hij zich tot haar. Zij zal ooit dit boek lezen. 'We zullen wel zien of het voor haar een goed boek is', vertelt Sels nog.

'Gloria' is uitgegeven bij het Balanseer.

Herbekijk Koens Sels in Het Boekenfeest op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief