Dooreman

Koen Peeters schrijft een vervolg op zijn bekroonde roman 'De mensengenezer'

Fictie Pompidou

Schrijver Koen Peeters gaat in zijn nieuwe roman 'De minzamen' op zoek naar de mysteries van het leven. Hij vertelde erover in Pompidou op Klara.

In 2017 kreeg Koen Peeters de ECI Literatuurprijs voor zijn roman 'De mensengenezer'. Daarin vertelde hij het verhaal van zijn mentor, Renaat Devisch, die als West-Vlaamse boerenzoon maar één uitweg zag om aan het voor hem uitgestippelde leven te ontsnappen. Hij werd jezuïet en trok als missionaris naar Afrika. Later werd hij antropoloog.

In zijn nieuwe roman 'De minzamen' pikt Peeters opnieuw het personage Remi op, gebaseerd op Renaat Devisch. Zijn secretaris Paul, een alter ego van Koen Peeters zelf, krijgt de opdracht om op zoek te gaan naar minzamen. En zo komt Paul in aanraking met magiërs, exorcisten en genezers van allerlei slag.

Alternatieve genezers

Peeters benadrukt dat hij zelf honderd procent in de wetenschap gelooft, maar hij is wel gefascineerd door wat al die alternatieve genezers teweeg weten te brengen bij hun patiënten.

Hij ging zelf op zoek bij allerlei psychologen en psychotherapeuten. Hij ging zelfs naar een magnetiseur in Brugge. 'Die kon mensen genezen door zijn hand ergens op te leggen en ik heb daar toch wel een aantal uren mee doorgebracht. Mijn professor had mij gewaarschuwd: 'Je mag het niet ontbloten of ontheiligen, je mag niet tonen dat je cynisch bent.' Ik ben uitermate rationeel en kritisch,' gaat Peeters verder, 'maar ik ben wel gebiologeerd door hoe dat zij dat doen en hoe dat ze het talent hebben om mensen die twijfelen te kunnen aantrekken en bezighouden.'

Peeters heeft ook een katholieke exorcist bezocht. 'Die had twee à drie bezoekers per week. Ik heb er twee ontmoet, en zij lopen daar niet mee te koop. Het zijn zeer verstandige, wijze mannen, echt psychologen. Als iemand bij die exorcist komt, verwoordt die persoon het probleem dat hij voelt in zijn lichaam of in zijn huis waar het overal kraakt en tikt. Die persoon is bang . De exorcisten definiëren het probleem dan in termen van duivels en geesten. Ze luisteren ongelooflijk goed, en dat is ook net het kenmerk van een goede therapeut.

In het boek slaat Peeters de brug van alternatieve geneeskunst naar Afrikaanse initiatierituelen, de rol van relikwieën in het katholieke geloof en het scheppingsproces van kunstenaars.

'De minzamen' is verschenen bij De Bezige Bij.

Beluister het volledige interview op Klara Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief