Marc Toussaint

'Natural Intelligence': Walvissen gaan de klimaatopwarming oplossen... omdat ze kaka doen

Non-Fictie Interne Keuken

'Wij weten wat we nodig hebben om de wereld te redden van de klimaatopwarming. Meer walvissen! Want walvissen doen veel kaka', zeggen Koen en Sven in Interne Keuken.

Tot grote vreugde van fytoplankton. Dat is een verzamelnaam voor miniscule algen en wieren die in de oceaan groeien. Hoe meer walvisuitwerpselen, hoe beter dat fytoplankton groeit en dat is – hou vast - de grootste producent van zuurstof of Aarde.

En het wordt nog beter: ook dode walvissen zijn goed voor het klimaat want in hun indrukwekkende lijf slaan ze enorme hoeveelheden CO2 op. Die zakken na hun dood naar de bodem van de zee en blijven daar opgeslagen o.a. in dat fytoplankton dat zelf ook enorme hoeveelheden CO2 uit de lucht haalt.

En het wordt nóg beter, want als dat plankton wordt opgegeten door andere oceaanbewoners maakt het een chemisch stofje aan: dimethyl sulfide. (Wij mogen (CH3)2S zeggen.) Dat trekt albatrossen aan en die eten de onverlaten op die aan dat plankton durven knagen. En albatrossen doen ook weer kaka waardoor er nóg meer plankton komt, nog meer zuurstof wordt geproduceerd en nog meer CO2 opgeslagen.

En het wordt – echt waar – nóg beter, want ook als het te heet wordt door teveel zonlicht en het plankton last krijgt van teveel schadelijke UV straling, maakt het dimethyl sulfide aan. Dat verdampt en zorgt voor condensatie. Daardoor ontstaan er wolken en koelt de oceaan af. Plankton dat te warm heeft, kan dus zijn eigen schaduw maken en zo de opwarming van de Aarde tegengaan. Hoe cool is dat? Die natuur, jong, die zit verdomd goed in elkaar.

We kunnen daar nog veel van leren. 'Walvissen eten op grote diepte, maar moeten regelmatig aan de oppervlakte komen, want het zijn zoogdieren', zo begint innovatiebioloog Leen Gorissen haar betoog. Meer dan 50% van de zuurstof op aarde wordt geproduceerd door het plantaardig plankton uit de zee, dat door vele walvissen wordt gesmaakt. Spectaculair! innovatiebioloog Leen Gorissen heeft er een heel boek over geschreven. NI (voluit: Natural Intelligence). In 'Interne Keuken' vertelt ze nog meer spectaculaire dingen, zoals het nut van dode walvissen!

Herbeluister het gesprek in Interne Keuken op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief