Kleuterjuf Anne Correwyn: 'Boeken verrijken mijn eigen schrijfmicrobe'

Boekentips LangZullenWeLezen

Ze is kleuterjuf maar schrijft ook zelf. Anne Correwyn prijst op LangZullenWeLezen wel eens boeken aan. Daarom zetten we haar op deze Wereldboekendag graag in de spotlights.

1. Wie ben je en wat doe je in het leven? En welke plaats nemen boeken in in jouw leven?

Ik ben Anne en de dagen dat ik werk, fiets ik naar de school waar ik kleuterjuf ben. In mijn vrije tijd geniet ik van fietsen en wandelen en schrijven. Ook cultuur boeit mij en creatief bezig zijn geeft mij veel voldoening. Als kind en jongere las ik weinig, ik fantaseerde liever zelf verhalen. Voor de Jommekesboeken haalde ik mijn zakgeld boven. Vanaf mijn 22 jaar was ik bezig met danstheater en rond mijn dertigste gidste ik in de vakantie verre reizen en las ik vooral informatieve boeken rond de bestemming.

Stilaan nam ik ook wel eens de tijd om een roman te lezen. Ik liep ook regelmatig langs op een leesmiddag waar teksten gezamenlijk gelezen en besproken werden. Met interessante leestips ging ik langs de bib. Maar toen ik aan een schrijfopleiding begon voelde ik mijn leesachterstand. We kregen ook leesopdrachten en sindsdien ligt er hier altijd een boek met een bladwijzer ertussen. Boeken verrijken mijn eigen schrijfmicrobe en doen me wegdromen van de realiteit. Ik geniet van taal en verhalen.

2. Welk genre van boek trekt jou aan?

De boeken die ik graag lees, gaan vaak over een mentaal conflict, een gedachte, stelling of gevoel waar mensen mee worstelen. De personages hebben vaak iets bijzonders of zijn in een boeiend kader geplaatst. Zoals in Zomervacht’ van Jaap Robben. Ook ‘Buzz Aldrin, waar ben je gebleven' van Johan Harstad las ik graag. Boeken die ergens een herkenbaarheid hebben, trekken ook mijn aandacht. Dat kan de plaats zijn waar het zich afspeelt of de tijd of het personage zelf.

Zo las ik onlangs ‘De stof in haar handen’ van Bianca Pitzorno omdat ook mijn moeder naaister was en ik opgroeide tussen kopspeldjes en bieslint. Ook ‘Het zoutpad’ van Raynor Winn nam mij mee vanwege mijn eigen wandelavonturen. Ook boeken waaruit ik iets kan leren (sterke dialogen) lees ik, zoals ‘Normale mensen’ van Sally Rooney. ‘Zomerlicht, en dan komt de nacht’ van Jon Kalman Stefansson las ik ook om mezelf nog eens te gunnen om in IJsland te zijn. De schrijver schrijft vanuit ‘wij’ dus je bent erbij.

3. Het is Wereldboekendag! Welke internationale klassieker of auteur is jouw favoriet? Wanneer en waar las je dit boek?

Een favoriete auteur heb ik niet echt. Ik lees veel schrijvers graag. Ik ga op verkenning tussen het rijke aanbod. En wanneer wordt een boek een klassieker? Misschien is dit boek hier op zijn plaats: 'Kalme Chaos', Sandro Veronesi.

4. Je laat regelmatig een recensie bij een gelezen boek na op langzullenwelezen.be en inspireert zo andere lezers. Waar haal jij je boekentips of inspiratie voor je volgende boek?

Tips komen uit allerlei hoeken. Uit mijn vriendenkring maar ook van een lokale boekhandel en tijdens de lockdown van de boekendokter. Tijdens de schrijfcursus groeide er ook een leeslijst en soms vang ik iets op via de krant.

5. Welk boek ben je nu aan het lezen?

Momenteel lees ik ‘De toverberg’ van Thomas Mann. De lokale boekhandel stelde een lijst op van boeiende dikke boeken en daaruit filterde ik deze. Ze hadden hem in de bib dus begon ik vol moed te lezen. Het gaat over Hans Castorp die zijn neef bezoekt in een sanatorium. Blijkbaar blijft hij er veel langer dan gepland. Een bijzonder vertrekpunt voor een verhaal en afgezonderd worden voor je eigen welzijn is een thema dat nu zeker realiteit is. Ik lees graag verder al besef ik wel dat het einde tijdig halen (uitleentermijn van de bib) niet eenvoudig gaat zijn, ik ben een trage lezer. Maar de personages boeien mij.

Kleuterjuf Anne Correwyn: 'Boeken verrijken mijn eigen schrijfmicrobe'
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief