De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Klara's portret van Stefan Hertmans

Klara

Ook de redactie van Klara viert de verjaardag van Stefan Hertmans met dit portret.

Stefan Hertmans (Gent, 31 maart 1951) kreeg misschien vorig jaar al hij zijn mooiste verjaardagscadeau: de Constantijn Huygensprijs, een prijs voor zijn hele oeuvre. Zijn naam pronkt er op de lijst naast die van o.a. Louis Paul Boon, Jan Wolkers en Annie M.G. Schmidt.

Een prachtig geschenk voor iemand die eigenlijk nooit schrijver had willen worden. Een literaire carrière hield hij namelijk niet meteen voor ogen, liever werkte hij als afgestudeerd germanist in het onderwijs. Schrijven deed hij wel na zijn uren.

Iedereen schrijft poëzie wanneer hij puber is, maar verstandige mensen houden daar mee op. Naïeve mensen gaan door

Toch was Stefan op zijn 18e al met literatuur bezig. Als puber, met haar tot op zijn schouders, schreef Hertmans een gedicht voor de schoolkrant over de dood van schrijver Stijn Streuvels. Zijn leerkracht, getrouwd met de dochter van Stijn Streuvels, noemde hem een dichter. Zijn klas lachte. Hij voelde zich voor het eerst een eenzame schrijver. Maar daar zag hij een uitdaging in: doorgaan tot hij het respect terugverdiende.

En dat deed hij met succes. Want in 1981, Hertmans was toen 30 jaar, verscheen zijn eerste boek: 'Ruimte'. De roman was een schot in de roos en won de prijs voor beste literaire debuut in Vlaanderen. En die succestocht is niet meer gestopt. Zijn roman 'Naar Merelbeke' werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, voor 'Gestolde wolken' kreeg hij de Multatuliprijs en 'Als op de eerste dag' won de F. Bordewijk-prijs.

Lees verder op klara.be.

Stefan Hertmans in Culture Club

Ook Culture Club (Radio 1) vergat de verjaardag van Stefan Hertmens niet en nodigde de auteur uit voor de vragenrubriek 'Hoe maakt u het?'. Stefan Hertmans over ouder worden en het gemis tijdens de tweede lockdown. Herbeluister het hier.

Stefan Hertmans in het VRT-archief

LangZullenWeLezen dook in het VRT-archief en selecteerde vier archieffragmenten uit zijn rijke carrière die je hier kan bekijken.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief