Floris Tilanus

'Klara Staat Op' met de fabels van Jean de La Fontaine

Klara Staat Op

Op 8 juli wordt de Franse schrijver Jean de La Fontaine (1621-1695) 400 jaar. In de zomervakantie verwent het weekendprogramma 'Klara Staat Op' je elke dag met een fabel. Klarapresentator Pat Donnez kruipt in de huid van de vos, de leeuw, de kikker, de raaf en vele andere bonte dierlijke personages die elkaar een loer draaien.

Jean de La Fontaine (1621-1695)

De familie van de La Fontaine woonde op het landgoed van een hertog in Château-Thierry, een plek in de Champagnestreek tussen Parijs en Reims. Vader en grootvader de La Fontaine stonden in dienst van water en bossen op dat landgoed. Jean de La Fontaine erfde uiteindelijk die taak, maar het bleek uiteindelijk meer een last dan een deugd. Ondertussen verwaarloosde hij de bossen en het water van het domein. Het ging zo ver dat Jean-Baptiste Colbert, een van de vele ministers onder het gezag van Lodewijk XIV, hem via een brief op de vingers moest tikken.

De La Fontaine ging dan maar rechten en letteren studeren en niet veel later stapte hij in een (gearrangeerd) huwelijksbootje met een meisje van 15! Hij was zelf toen 27 en ze kregen een zoon. Het literaire gedeelte van zijn leven speelde zich voornamelijk in Parijs af. Daar gaven mecenassen op hun landgoed hem literaire opdrachten en soms zelfs onderdak. Ook de literaire salons waren hem niet vreemd. De La Fontaine mocht grote Franse schrijvers als Jean Racine, Molière en Madame de Sévigné tot zijn goede kennissen rekenen.

Jean de La Fontaine was vóór zijn glansrol als fabelschrijver dichter, essayist, brievenschrijver, vertaler en ook opera-en komedieschrijver, hoewel die laatste literaire ambitie niet veel potten heeft gebroken.

Lees verder op klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief