Klara-special over leven en werk van Hella Haasse, 'grande dame' van de Nederlandse literatuur

Biografie Klara

Het is tien jaar geleden dat de Nederlandse schrijfster Hella S. Haasse overleed. Heleen Debruyne duikt in haar boeken met een enthousiast lezerspanel: biografe Aleid Truijens, critica Margot Dijkgraaf en literatuurwetenschapster Lisanne Snelders.

Auteur van een enorm oeuvre, vertaald in vele talen, meermaals bekroond. De ‘grande dame’ van de Nederlandse literatuur, een wijze, oude vrouw. Eretitels waar Hella S. Haasse (1918-2011) zelf een hekel aan had, en die haar volgens kenners ook geen recht aandoen.

Met biografe Aleid Truijens en Haasse-fanaat Margot Dijkgraaf wil Heleen Debruyne deze clichés ondergraven. Een gesprek over een vrouw die zich altijd buitenstaander voelde, die schreef om te overleven. Voor wie het verleden, waar ze zo vaak over schreef, een verlengstuk van zichzelf was. Over een vrouwelijke auteur in een mannenwereld, die toch nooit werd omarmd door de feministen. En vooral: over waarom Haasse zo’n uitzonderlijk auteur is.

Literatuurwetenschapper Lisanne Snelders komt er ook bij, om te praten over Hella S. Haasse en Nederlands-Indië. Haasse werd in de kolonie geboren, schreef er ook over – onder andere in het bekende Oeroeg en in Sleuteloog – en vormde zo mee de collectieve verbeelding over de voormalige kolonie.

Herbeluister de Pompidou-special over Hella S. Haasse op Klara.be.

Lees ook: 'Over vijf jaar staat niet ‘Oeroeg’ maar ‘Heren van de thee’ van Haasse in de canon'- Mathijs de Ridder

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief