KLARA-SPECIAL met Guido Latré die Hilary Mantel hielp bij 'De spiegel en het licht'

Fictie Klara

Woensdag, 6 mei, verschijnt 'De spiegel en het licht'. De Britse schrijfster Hilary Mantel zet daarmee een punt achter haar succesvolle Cromwell-trilogie. Nicky Aerts praatte er een heel uur over met Guido Latré, hoogleraar Engelse literatuur. Guido Latré kent Mantel goed, en leidde haar ter voorbereiding op dit boek rond door Antwerpen.

Hilary Mantel wekt het hof van de legendarische Britse vorst Hendrik VIII tot leven, door de ogen van zijn vertrouweling Thomas Cromwell.

In het eerste deel, Wolf Hall, zien we hoe een jonge, ambitieuze Cromwell razendsnel opklimt aan het hof van Hendrik VIII.

Daarop volgde Het boek Henry, over de crisis die aan het hof uitbreekt wanneer Hendriks tweede vrouw, Anna Boleyn, geen mannelijke troonopvolger ter wereld brengt.

We hebben er acht jaar op moeten wachten, maar eindelijk is het slot van de trilogie klaar. 'De spiegel en het licht' beschrijft de laatste jaren in het leven van Thomas Cromwell.

'Wolf Hall werd beschreven als het beste boek van onze eeuw in de Engelse taal, maar met 'The Mirror & The Light' is een felle concurrent naar voren gekomen. Wolf Hall was een doorbraak, een historische roman, Mantel schrijft geschiedenis in de tegenwoordige tijd. De personages in het derde boek worden nog levendiger, door haar ervaring met onder meer het schrijven voor theater. Haar beeldspraak is nog sterker geworden. Ze is trouwens een zeer betrouwbare schrijfster, ze is heel goed gedocumenteerd en daarom lezen de mensen haar graag', zegt Latré.

Hilary Mantel heeft het in haar leven niet gemakkelijk gehad, ze was van lagere afkomst en ze had te kampen met een zware ziekte, waar de dokters geen uitleg voor vonden. Ze heeft zelf moeten zoeken naar de oorzaak, tot ze een arts vond die haar wel geloofde. Een doorzetter en vechter dus. Ze heeft zich ingewerkt in 'Cromwell' omdat hij net zoals haar heeft moeten knokken. Deze periode is ook erg belangrijk voor de geschiedenis van de VS en het Verenigd Koninkrijk en van Europa. Het was de periode waar de vorst meer inspraak moest geven aan zijn volk. Het was ook de roeping van Cromwell om de gewone man die hij is mee te laten spreken in het bestuur van de staat. En dat was ook zo voor de man die hem op religieus vlak inspireerde, William Tyndale. Allebei hebben ze een tijd in Antwerpen gewoond. En voor het derde deel heeft Guido Latré Mantel dus rondgeleid in Antwerpen, samen met twee andere collega's. En dan hebben ze veel met elkaar gemaild. Guido Latré wordt er in het boek zelfs uitvoerig voor bedankt. En daar is Guido Latré erg door gevleid, want hij wordt als enige bedankt.

Herbeluister het hele gesprek op Klara.be


Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief