Klara-podcast 'Zijdenkers' - de blik van vrouwelijke filosofen

Podcast Zijdenkers

De blik van vrouwelijke filosofen op de wereld van nu. Samen met vier 'Zijdenkers' onderzoekt Greet Van Thienen in de Klara-podcast 'Zijdenkers' enkele nieuwe vragen. Hoe te leven op een beschadigde planeet? Welk mensbeeld hoort daarbij? Is een foetus een astronaut in een ruimteschip, een broodje in de oven, of een onderdeel van de zwangere vrouw? Hoe kunnen we de niet-Westerse filosofie inzetten en wat betekent dat dan? En hoe kan de diversiteit een plek vinden in het huis van de filosofie?

Boeken in de podcast 'Zijdenkers'

In de derde aflevering wordt de Nederlands-Congolese filosofe en politicologe Grâce Ndjako aan het woord gelaten. Ze is gespecialiseerd in Afrikaanse filosofie. Ze vertaalde onlangs 'Over het kolonialisme' van filosoof Aimé Césaire, verschenen bij De Geus. Ndjako vermeldt ook 'Pleidooi voor een moraal der dubbelzinnigheid' van Simone de Beauvoir, als een tekst die haar inspireerde.

Kristien Hens beëindigde nog maar pas een boek over een nieuwe kijk op bio-ethiek, dat nog niet gepubliceerd is. Ze heeft het ook over ‘De paddenstoel aan het einde van de wereld’ van Anna Lowenhaupt Tsing, dat Greet Van Thienen onlangs nog voor Klara besprak. Hens vermeldt ook filosofen Mary Midgley en Donna Haraway, die beiden een voorbeeld zijn voor haar, en beiden gepubliceerd hebben. Twee belangrijke boeken van Haraway zijn: 'Staying with the trouble' en 'A Cyborg Manifesto'.

Julia Jansen heeft het ook over filosoof en feminist Judith Butler, belangrijkste boeken: 'Gender Trouble', 'Bodies That Matter' en 'Excitable Speech'.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief