Kinderpsychiater Eva Kestens over het boek 'Ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen' van Nadine Burke Harris

Non-Fictie VRT NWS

Stel dat er een stofje in ons voedsel terecht komt waarvan je twee keer zoveel kans krijgt op een beroerte, twee keer zoveel kans op kanker, verdubbeling van de kans op auto-immuunziekten, drie keer meer kans op een ernstige longaandoening en twaalf (12!) keer groter risico op zelfmoord. De wereld zou op zijn kop staan, er zou meteen actie worden genomen.

Dat stofje bestaat. Of nee, het is geen stofje. De effecten hierboven opgesomd worden veroorzaakt door vroege traumatische ervaringen bij kinderen.

Dat je psychisch in de knoop kan geraken door trauma's in je kindertijd zal niemand verbazen. Maar in 1998 ontdekten twee Amerikaanse artsen dat er een verband bestaat tussen kindertrauma's en lichamelijke gezondheidsproblemen. Uit de zogenaamde ACE-studie van Vincent Felitti en Robert Anda bleek dat de levensverwachting van mensen met een hoge ACE-score wel twintig jaar korter is.

Felitti en Anda hebben een eenvoudige lijst opgesteld met vragen als "Heeft een volwassene in je gezin je vaak zo hard geslagen dat je gewond geraakte?" of "Had je vaak het gevoel dat je niet genoeg te eten had of vieze kleren moest dragen?" maar ook "Zijn je ouders ooit uit elkaar gegaan of gescheiden?" of "Woonde je samen met een probleemdrinker?" Voor elke "Ja" scoor je een punt, dat is die ACE-score. Er blijkt een dwingend verband te zijn tussen het aantal ja's en je gezondheid op lange termijn.

Kinderpsychiater Eva Kestens heeft ons op de ACE-studie van Felitti en Anda gewezen. Zaterdag zat dokter Kestens aan de Interne Keukentafel om te praten over het boek 'Ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen' dat Nadine Burke Harris er over heeft geschreven.

Herbeluister Eva Kestens in Interne keuken

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief