Kersverse moeder Annelies Moons kiest het thema kinder-, jeugd en prentenboeken voor het Radio 1 Boekenfeest

VRT Boekenmaand Radio 1 Boekenfeest

Bent Van Looy en Annelies Moons hadden het in het Radio 1 Boekenfeest over kinder-, jeugd- en prentenboeken en ook wel over opvoedboeken, 'want hoe doe je dat, als je net mama bent geworden?', vraagt prille moeder Annelies Moons zich af.

Illustratoren en prentenboekmakers Jacques en Lise en Thaïs Vanderheyden

Jacques en Lise maken prentenboeken, ook Thaïs Vanderheyden doet dat. Hoe verschillend is dat? Hoe vertel je een verhaal met alleen maar tekeningen. En wat doe je als daar plots tekst bij komt?

Thaïs is bekend van onder meer 'De spiekpietjes' en van 'Grote kunst voor kleine kenners'. Kinderen die opgroeien met twee mama's. Een gekleurd koppel dat twee blanke kindjes heeft geadopteerd. Dat zijn het soort gezinnen die je kan tegenkomen in het kinderboek 'Bas & Klara in de gewoontoren' van Thaïs Vanderheyden. Thaïs wilde al heel lang een kinderboek maken waarvan ze de decors en tekeningen zelf met klei in elkaar had geknutseld. Het resultaat is indrukwekkend. De lockdown gaf haar daar eindelijk tijd voor. Het is een boek met letterlijk veel lagen. Elke verdieping van het huis is een apart verhaal. Het gaat over liefde en samenleven. Er zijn een aantal gezinnen die op vrienden van haar gebaseerd zijn en ook op haar eigen jeugd, haar moeder is vroeg weduwe geworden bijvoorbeeld. Het traditionele gezin is niet de standaard in het boek. In je eigen leven zijn er ook veel fases: single, samenwonen, scheiden,... Ze wil dat kinderen een brede kijk op het leven krijgen.

Lise en Jacques hebben grafische vormgeving gestudeerd en die gezamenlijke liefde voor het grafische heeft hun stijl ontwikkeld. Hun boek 'Pia' is net vers van de pers. Ook Jacques en Lise hebben nog maar net een kind gekregen. De samenwerking tussen beiden zal daardoor wel lichtjes wijzigen. Maar daar zijn ze op dit moment nog niet mee bezig, want nu krijgt de baby hun volle aandacht. Alles van Annie M.G. Schmidt en Astrid Lindgren waren belangrijke kinderboeken voor Lise. Jacques las vooral Robbedoesjes en Kuifjes bij oma en opa. Daar haalde hij inspiratie uit.

Herbekijk het interview met Thaïs, Lise en Jacques op VRT NU

Thé Tjong Khing

Bent Van Looy trok naar Haarlem bij Thé Tjong Khing, iconisch illustrator van een hele reeks legendarische kinder- en jeugdboeken : zoals die van Annie MG Schmidt, Vos en Haas….Thé Tjong-Khing: 'Ik heb één kompas en dat is het kind dat ik zelf was.'

Herbeluister de reportage op Radio1.be

Shady van Brecht Vandenbroucke

Strips werden vroeger als 'niet lezen' bestempeld. Tegenwoordig is het gelukkig anders. Graphic novels en strips uit Vlaanderen winnen internationale prijzen.

Brecht Vandenbroucke heeft altijd strips gelezen, het gaf hem net leesgoesting. Brecht Vandenbroucke maakte dit jaar één van de meest succesvolle strips: Shady, met een hoofdpersonage waar heel wat om te doen is. Shady is een gespierd figuur, maar ook best wel narcistisch. Brecht is niet bang om ook zijn kleine kantjes te laten zien. Hij is chaotisch en ijdel. Brecht wil vooral geen oordeel poneren. Het enige oordeel is tonen hoe mensen met zichzelf worstelen en dus hun 'schaduwzijde' tonen. 'Er zit een beetje 'Shady' in ieder van ons', legt Brecht uit.

Voor Annelies ziet Shady er uit als een kind van Popeye en Olijfje. 'Cowboy Henk was ook een beetje een inspiratie. Het was eigenlijk een beetje onderzoeken hoe je een figuur uit een 'gag'strip diepgang kan geven. Er is gekozen om met een soort regenboogkleuren het gefragmenteerde van zijn psyche uit te beelden', gaat Brecht verder. De tekeningen zijn lijntekeningen, maar de achtergronden in regenboogkleuren zijn bijna doorzichtig. Dat maakt het vormelijk heel mooi. Brecht schildert ook graag, dat maakt het boek ook erg kleurrijk dus.

Herbekijk het interview met Brecht op VRT NU

Barbara Rottiers schrijft biografie over Astrid Lindgren

Barbara Rottiers werkt aan een biografie van Astrid Lindgren, de koningin van het kinderboek. De boeken van Astrid Lindgren zijn Barbara als kind ontgaan. De ontmoeting van ‘Astridje’ (zoals Barbara haar graag noemt) is pas later geweest. Het is een goede vriendin geworden. Ze kende Pippi Langkous wel.

Astrid Lindgren is 15 jaar geleden via een fotoboek over haar leven in Barbara's leven gekomen. Dat boek leent ze ook aan niemand uit. Het is voor haar een beetje een mentor. Ze heeft nooit gedacht om een kinderboek over 'waardig ouder worden' te schrijven. En dat doet ze dus nu met de biografie. Lindgrens beste vriendin wordt 80 en ze kruipen in een boom om dat te vieren. Dat demonstreert haar speelsheid dus nog op oudere leeftijd. Ze sprong als kind ook boven op trams. Ze is letterlijk zelf Pippi Langkous. Barbara is dus in Zweden geweest, zelfs in Lindgrens appartement. Ze heeft de geheime sleutel van de Astrid Lindgren Compagnie gekregen. Ze voelde zich toen zo machtig. Alleen het idee was al mooi. Ze kreeg een privé-rondleiding. Haar erfenis wordt goed bewaard.

Dit boek is Barbara's liefdesverklaring aan Lindgren. Ieder mag zijn eigen versie maken. Lindgren heeft ook moeilijke momenten gehad in haar leven. Lindgren was over haar depressieve momenten vrij open, minder open was ze over haar tienermoederschap. Haar man heeft haar bedrogen. Haar zoon heeft ze ook tijdens haar leven verloren. Ze was ook niet bang om over donkere dingen en haar leven te schrijven. Daar schrikt Barbara soms nog van.

Het boek over Lindgren is bijna klaar. Barbara wil daarna graag een boek schrijven over een giraffe die van de ene naar de andere zoo moest stappen. Het is een waargebeurd verhaal. Ze zou de tocht na willen doen.

Herbekijk het interview op VRT NU

Annet Schaap

Annet Schaap betoverde de hele leeswereld met haar ontroerende zeemeerman-verhaal 'Lampje', nu heeft ze een nieuw verhalenboek: 'De Meisjes'.

Er is een vergelijking tussen Astrid Lindgren en Annet mogelijk. Het spel tussen donker en licht bijvoorbeeld. Annet heeft ook boeken van haar mogen illustreren. Ze was toen erg vereerd.
'Lampje' was een erg populair boek. De druk voor het tweede boek was dus erg groot. Door allerlei omstandigheden liep ze een beetje vast en dat vastrijden heeft haar voor dit boek geïnspireerd. Ze heeft 7 sprookjes opnieuw geschreven. Het begon met het eerste sprookje. Ze loopt thuis altijd langs een kanaal en ze vroeg zich af: hoe heb ik dat gedaan met 'Lampje' en ze keek naar haar vingers en riep: doe het nog een keer. En toen moest ze aan 'Repelsteeltje' denken. En zo ontstond dat nieuwe boek.

Het werden uiteindelijk 7 sprookjes en zo krijg je opeens een ander perspectief op de sprookjes. Disney heeft alle horror van die sprookjes weggepoetst. Maar oorspronkelijk zijn die verhalen heel anders en zonder ‘lucky end’. Wat het, volgens Annelies Moons, ook enger maakt in haar boek is dat het iets heel hedendaags heeft: een navigatiesysteem dat uitvalt bijvoorbeeld. 'Vroeger waren het donkere bomen, nu het verkeer en waar moet ik heen', legt Annet uit. Er zit ook een verhaallijn in over haar eigen zus, die onlangs gestorven is. Ze was erg met haar verbonden, ze dacht veel na over hoe ben je dan precies zusjes? Dat komt in die verhalen terug en niet enkel over de gezelligheid maar ook over de rivaliteit tussen zussen.

'De sprookjes maken ons, dat is het ABC van de verhalen', legt Annet uit. Het zijn de grote thema’s. Haar favoriet verhaal in ‘Meisjes’ kan ze moeilijk kiezen. Ze heeft veel geworsteld met 'Monstermeisje' en ook ‘Ik hou erg van kikker’, dat gaat over haar eigen huwelijk. Hij blijft kikker, maar eigenlijk is het wel ok zo.
Lindgren is pas op 40 haar boeken beginnen schrijven. Ook Annet is niet erg vroeg beginnen schrijven. Ze vindt het goed zo, want anders zou ze misschien wel door de druk gecrasht zijn. Als je jonger bent lijken de dingen eeuwig. Als je ouder bent besef je dat het fases zijn.

Herbekijk het interview met Annet Schaap op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief