De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Kim Kuypers - hoofddocente psychofarmacologie - doorbreekt het stigma rond bewustzijnsveranderende stoffen

Non-fictie De afspraak

Kim Kuypers is hoofddocente psychofarmacologie aan de Universiteit van Maastricht en doet onderzoek naar de effecten van onder meer psychedelica op het mentaal welzijn. Ze schreef er haar boek 'Genieten of genezen' over. Ze vertelt erover in De afspraak met Bart Schols.

Kuypers doet onderzoek met onder andere LSD, paddo's, MDMA en Cannabis. In dit onderzoek gaat ze op zoek naar de geneeskrachtige eigenschappen van psychedelica. 20 jaar geleden lag de focus hier meer op de negatieve effecten van die stoffen want dit paste in de Zeitgeist. 'Wij wilden erachter komen of de negatieve effecten van het gebruik van bijvoorbeeld LSD - zoals onder andere geheugenverlies - wel correct waren', vertelt Kuypers. 'Het bleek uiteindelijk dat één dosis het geheugen niet aantast. Vanuit die bevinding zijn we dan onderzoek blijven doen', gaat ze verder. 'We zijn vooral gaan onderzoeken waarom mensen deze stoffen nemen, en besloten dat dit net was om de positieve effecten te krijgen. Zo is er een switch gekomen in het onderzoek', besluit Kuypers.

In de jaren 60 was het al duidelijk dat er veel positieve effecten verbonden zijn aan het gebruik van deze stoffen, maar door het ontstaan van het recreatief gebruik kreeg de politiek angst voor wat het gebruik van deze middelen met de samenleving zou kunnen doen. Zo werden ze toen geklasseerd als illegale drugs.

Wat zegt het onderzoek?

Er zijn onderzoeksgroepen over de hele wereld. Studies tonen aan dat het gebruik van deze stoffen kan helpen bij depressie, PTSS, Anorexia, OCD, kortom het hele spectrum van stoornissen wordt onderzocht. Er is wel een kanttekening bemerkt Kuypers: 'Het is altijd het middel gecombineerd met een therapie.'

Legaliseren?

Wat dan met de vraag of we deze drugs moeten legaliseren? Voor Kuypers is dit niet nodig, omdat de drugs toch steeds onder begeleiding moeten genomen worden om pathologisch relevant te zijn. Het is met andere woorden niet nodig om deze drugs te legaliseren om ze als geneesmiddel in te zetten. 'Ik wil deze stoffen op de markt brengen als medicatie, en hiervoor moeten ze niet gelegaliseerd worden', besluit Kuypers.

Beter dan antidepressiva?

Uit onderzoek blijkt dat psychedelica op veel vlakken beter of tenminste hetzelfde werken als een antidepressivum. 'Er zijn verschillende maten die je kan gebruiken om te kijken of een middel effectief is', vertelt Kuypers. 'De eerste maat liet zien dat ze alvast dezelfde zijn, maar wanneer we dieper kijken, merken we dat bij gebruik het welzijn van de gebruiker groter is bij het gebruik van LSD dan bij die van antidepressiva.'

Een belangrijke vraag is of je verslaafd kan geraken aan deze middelen? Volgens Kuypers is dit de vraag die de meeste mensen hebben. 'Als we het hebben over klassieke psychedelica weten we dat dit de meest veilige stoffen zijn', vertelt ze. 'Als je dat middel neemt, heb je die effecten, als je deze de dag nadien opnieuw zou gebruiken, heb je deze effecten niet meer', gaat ze verder. 'Sommige stoffen krijgen een slechte reputatie in de media. Maar de gevallen waar het misgaat zijn bijna altijd door de combinatie met een andere drug of door de inname onder ongecontroleerde omstandigheden.'

Kuypers besluit dat deze middelen niet voor iedereen zijn, en dat we op dit moment ook nog niet weten hoe de middelen werken en hoe lang. 'Het is geen 'Do It Yourself'-middel. Het moet in een gecontroleerde omgeving gebruikt worden en dat is nog niet mogelijk op dit moment', vertelt Kuypers. 'De middelen tonen erg veel potentieel maar ik schat in dat het nog vijf à tien jaar zal duren voor ze ter beschikking van mensen zullen gesteld worden', besluit Kuypers.

Herbekijk het interview met Kim Kuypers in De Afspraak hieronder:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief