Kiki Coumans en Patrick Riguelle over Boris Vian

Biografie Pompidou

Hij was schrijver, muzikant en criticus. Hij domineerde de wijk Saint-Germain-des Prés in Parijs toen dat het centrum van de wereld was. Hij inspireerde Serge Gainsbourg en zat op café met Jean-Paul Sartre. We hebben het over Boris Vian, en in 2020 is het precies 100 jaar geleden dat hij geboren werd. Kiki Coumans vertaalde zonet zijn filmscenario 'De cowboy van Normandië', verschenen bij uitgeverij Vleugels. In Pompidou brengt ze een hommage aan Vian, samen met muzikant Patrick Riguelle.

'Vian nam niets ernstig', vertelt Riguelle. Patrick Riguelle zingt hem maar heeft ook veel over hem gelezen. 'Vian heeft een jazzy manier van schrijven, hoog tempo', zegt Riguelle.

Kiki Coumans vindt het moeilijk om het filmscenario samen te vatten. 'De hoofdpersoon is depressief omdat hij te veel geld verdient en hij wil naar een plek waar zelfs geen stromend water is. En dus trekt hij naar een dorp in Frankrijk, daar ontmoet hij een meisje en ze beleven allerlei dingen. Het is een heel vermakelijk boek en het is geestig om te lezen. Het is niet gemakkelijk om zo'n boek te vertalen, omdat je de humor steeds goed moet snappen en er ook veel woordspelingen en taalgrappen in staan.'

'In zijn muziek maakt hij minder bokkensprongen dan in zijn literatuur. Maar hij heeft wel grappige liedjes gemaakt. Serge Gainsbourg zou nooit Gainsbourg geworden zijn zonder Vian. Want Serge was erg onder de indruk van de naturel van Vian', vertelt Riguelle verder.

Na zijn dood werd hij populairder dan tijdens zijn leven. Kiki heeft zijn huis bezocht in Parijs. Het is nog in de staat als toen hij er woonde in de jaren 50. 'Het huis bestaat uit allemaal kleine kamertjes door Vian zelf gemaakt. Hij had zo ook een kamertje met allemaal ijzerwaren, heel veel jazzplaten en het is heel kleurrijk en bijzonder om te zien', volgens Coumans.

'Hij heeft een automatische piano uitgevonden, waar zelfs cocktails uitkwamen', voegt Riguelle toe. Er is ook wel een Amerikaanse invloed op zijn muziek en ook in het boek 'De cowboy van Normandië'. 'Hij was een 'influencer' avant la lettre', zegt Riguelle.

'De fantasie van Vian is werkelijk ongebreideld', besluit Kiki Coumans.

Herbeluister het op Klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief