De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De 24u van Paul van Ostayen - feestelijke kick off van jubileumjaar 'Van Ostaijen Leeft'

Literair evenement LangZullenWeLezen

In 2021 is het 125 jaar geleden dat Paul van Ostaijen geboren werd en exact 100 jaar geleden verscheen zijn dichtbundel ‘Bezette Stad’. Samen met verschillende partners werkte de stad Antwerpen een programma uit om Van Ostaijen te herdenken onder de naam 'Van Ostaijen leeft'. De aftrap wordt gegeven op de verjaardag van Van Ostaijen: 22 februari 2021.

De 24 u van Paul van Ostaijen - Livestream openingsfestival

De marathonuitzending

Vanuit het geboortehuis van Paul van Ostaijen zenden Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek vanaf zondagavond 24 uur lang uit met maar één vraag die als een rode draad de uren aan elkaar spint: wie was die avant-gardedichter eigenlijk? Ze nodigen tal van gasten uit in hun studio, ontrafelen Van Ostaijens Bezette Stad gedicht per gedicht, strooien met feitjes en ontkrachten mythes, bellen experten uit hun bed en laten zien hoe kunstenaars de bundel vertaalden naar de Besmette Stad waarin we vandaag leven.

Een nacht en een dag lang krijg je de kans de veelheid die Paul van Ostaijen in zich draagt te leren kennen: van zijn poëzie over zijn diepste zielenroerselen tot zijn handel en wandel. En het is een marathon: er vallen dus ook prijzen te winnen!

De finale

Deze marathonuitzending mondt op maandag 22 februari 2021 om 19:30 uit in Boem Paukeslag! een grote parallelle finale vanuit Amsterdam (De Brakke Grond) en Antwerpen (Elckerlyc).

Tijdens deze liveshow brengen Spinvis, Saartje Van Camp, Fulco, Jaouad Alloul, Gustaaf Peek, Willy Organ, Sanneke van Hassel, Aafke Romeijn, Lucky Fonz III, Anke Verschueren, Iduna Paalman, Shamisa Debroey, Lisette Ma Neza, Maja-Ajmia Zellama, Hannah van Binsbergen, Mira en Alex Deforce hedendaagse reacties op Bezette Stad, de bundel die tijdens deze coronacrisis omgevormd werd tot Besmette Stad, een multimediaal kunstwerk waaraan meer dan 100 kunstenaars meewerkten. Tom Van Bauwel wekt de oorspronkelijke gedichten uit Bezette Stad tot leven, zodat de Bezette en Besmette stad op één podium samenkomen.

Twee boekpresentaties

Verder worden tijdens de finale ook twee nieuwe publicaties voorgesteld: Boem Paukeslag: op strooptocht door Paul van Ostaijens Bezette Stad en een stevige bloemlezing uit Besmette Stad met meer dan 65 teksten en tekeningen van deelnemende kunstenaars. Deze boeken geven het antwoord op twee pertinente vragen: wat staat er eigenlijk in die grensverleggende bundel, en wat hebben we daar vandaag nog aan?

Livestream - Podium 19

Het openingsfestival en de finale kan je volgen via de livestream van zondag 21 februari vanaf 22 uur tot maandag 22 februari, 22 uur. Te bekijken via deBuren.eu via Facebook Live.

Op zondag 25 april kan je de finale van De 24 u van Paul van Ostaijen herbekijken op het cultuurkanaal Podium 19.

Leestips

Voor wie het oeuvre van Paul van Ostaijen wil (her)ontdekken of wie in de wereld van de dichter wil duiken, is er dit overzicht met de leestips samengesteld door het Paul van Ostaijengenootschap.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief