Ketnet-wrapster Sien trapt de Jeugdboekenmaand af in het SMAK - 'Het vraagt meer moeite om een boek te lezen dan een serie te bekijken maar de return is veel groter'

Jeugdboek VRT NWS

Kunst is dit jaar het centrale thema van de Jeugdboekenmaand. Ketnet-wrapster Sien Wynants trok naar het SMAK en verraste er een vierde leerjaar tijdens hun bezoek aan het museum. De leerlingen werden uitgenodigd live een vloertekening te maken samen met illustrator Tom Schoonooghe, peter van de Jeugdboekenmaand. Jeugdboekenauteur Marieke Van Hooff overviel de kinderen met een verhaal als voorlezende 'museumwachter' en ze maakten de voorstelling mee van een nieuw SMAK-boek, een catalogus die de kinderen wegwijs maakt in de museumcollectie.

'Het vraagt meer moeite om een boek te lezen dan een serie te bekijken maar de return is veel groter', vertelt Sien in Het journaal.

Naar aanleiding van de Jeugdboekenmaand verzamelde Ruth Joos van Radio 1 jeugdboekentips, ook die van collega's Annelies Van Herck en Joris Vergeyle. Herbeluister en ontdek welk boek Annelies zelf meermaals herlas en doorgaf aan haar zoon van 11 die er ook 'kapot' van is.

Nog meer Jeugdboekenmaand

Ook illustrator Tom Schoonooghe is peter van de Jeugdboekenmaand: hij kreeg het bezoek van Cathérine Vandoorne van Radio 2. In deze reportage vertelt hij over zijn favoriete boeken uit zijn eigen kindertijd en jeugd.

En Klara vroeg Professor in de Jeugdliteratuur Vanessa Joosen welke boeken zij kan aanbevelen. Toevallig zijn het twee prentenboeken: 'Klein verhaal met een hart' van Elvis Peeters en Pieter Gaudesaboos en 'Calder. De draad van Alexander' van Sieb Posthuma. Lees waarom op klara.be.

Jacques Maes en Lise Braekers zijn allebei illustratoren en een koppel in werk én leven. Er zit dus evenveel Jacques als Lise in hun prentenboeken zoals ‘Viktor’, ‘Als sneeuw voor de zon’ en ‘Duif’.
'Ons atelier is eigenlijk gewoon een kamer in ons huis op de eerste verdieping', zegt Lise. ‘We hebben elk onze eigen bureau en we zitten tegenover elkaar. Lise maakt bijvoorbeeld een tekening en ik kleur die in. Zo geven we projecten door aan elkaar', vertelt Jacques in Espresso.
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief