Ketnet

Ketnet (6+) tipt 6 jeugdboeken voor tijdens de Paasvakantie

Kinder- en jeugdliteratuur Ketnet

Het is Paasvakantie: je hebt veel vrije tijd en weinig plekken om naartoe te gaan. Het ideale moment om in de boeken te duiken. Want lezen kan overal, binnen en buiten. Zes leuke boekentips van Ketnet!

1. Hotel Flamingo : carnaval! - Alex Milway

Het is extra druk in het kleurrijke Hotel Flamingo want het is carnaval! Julia helpt met de optocht en de feestelijkheden. 'De Nachtdieren' – een wereldberoemde popgroep – zal optreden tijdens het feest, daarom logeren ze in het hotel. De bandleden hebben veel noten op hun zang... Loopt die gekke beestenboel wel goed af?

2. Spionage: van geheime codetaal tot vergiftigde tandpasta - Lars Bové, Yannick Pelegrin (illustraties)

Er valt haast geen spannender onderwerp te bedenken dan het onderwerp van dit boek: spionage. Wie is er nu niét nieuwsgierig naar het leven van spionnen, hoe geheime diensten aan de slag gaan en wat voor trucs ze hebben? Met dit boek wordt jouw nieuwsgierigheid ongetwijfeld bevredigd. Het gaat over de geschiedenis van spionage, bekende spionnen zoals James Bond en Mata Hari, de belangrijkste geheime diensten en de grootste mislukkingen uit de spionagewereld. De coole tekeningen erbij maken alles helemaal af.

Sommige coole gadgets die spionnen uitvinden, duiken later op in de machines die wij allemaal gebruiken. Zo ontdekten de Amerikaanse spionnen van de CIA lithiumiodine batterijen die een leven lang energie konden geven. In de jaren 1970 deelden ze die ontdekking met de medische wereld. Vandaag vind je deze technologie nog altijd in pacemakers, machientjes die dokters plaatsen in het lichaam van mensen met hart problemen.

Spionage: van geheime codetaal tot vergiftigde tandpasta

3. Terugkeer van de reuzen - Henk willems en Liene Donckers

'Terugkeer van de reuzen’ gaat over de lange weg die we afleggen om te kunnen overleven in een onvoorspelbare wereld waarin we ons gevangen voelen. Langzaam leren we over hoe de reuzen en een blinde vrouw gelijkaardig, maar toch verschillend omgaan met schaamte en leegte vanbinnen. Ze delen ook een groot geheim

4. Het been van opa - Reinhilde van Driel

Jimmy en Minnie wonen in een appartementje op de zevenentwintigste verdieping. Zolang mama in het ziekenhuis ligt, zijn ze daar helemaal alleen. Tijdens een storm wiebelt het appartementsgebouw heen en weer, plots valt een plastic mannenbeen uit de kast. Is dit misschien het been van opa? Opa is een mysterieus figuur en woont ver weg. Broer en zus besluiten het been naar hem te brengen. Een meeslepend avonturenverhaal dat je ontroert en doet lachen.

Hij zou willen dat mama hier was. Hij zou willen dat papa hier was. En als dat niet kan, zou hij willen dat opa hier was. Al had opa het slechtste karakter van de wereld, dan nog zou hij willen dat hij hier was. Al miste hij een been of zelfs twee benen: met een halve opa zou hij ook al tevreden zijn. Alles is beter dan hier met Minnie helemaal verlaten op zevenentwintigste verdieping op een taaie boterham te zitten kauwen.

Het been van opa

5. Onze toekomst is nu! - Claus Hecking, Charlotte Schönberger & Ilka Sokolowski

Ondertussen kent iedereen Greta Thunberg, maar ooit stond ze in haar eentje voor het parlement in Zweden. Greta was een stil meisje totdat ze zich inzette als klimaatactivist en de hele wereld aansprak. In dit boek lees je haar inspirerende verhaal. Gaandeweg krijg je tips over hoe ook jij een steentje kan bijdragen aan het klimaat.

6. Het geheim van de Malamander - Thomas Taylor

Herbert werkt als gevonden-voorwerper in de kelder van een hotel in een toeristisch kuststadje. In de winter gebeurt daar weinig. Maar dan duikt Violet plots op in Herberts kelder. Ze is op zoek naar haar ouders, die twaalf jaar geleden verdwenen zijn in Herberts hotel. Ze waren op zoek naar de mysterieuze Malamander, een legendarisch zeewezen. Ook Violet en Herbert gaan op zoek. Maar ze zijn niet de enigen. En hun ontdekkingen maken alles steeds spannender en geheimzinniger.

Je kan elke week een jeugdboek winnen op de website van Ketnet! De tv-programma's vind je eveneens op Ketnet.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief