Ketnet Junior

Ketnet Junior (-6) tipt 8 kinderboeken voor tijdens de Paasvakantie

Kinder- en jeugdliteratuur Juniorboeken

Het is Paasvakantie: kinderen hebben veel vrije tijd en weinig plaatsen om naartoe te gaan. Het ideale moment om in boekjes te duiken. Welke boeken lees je met kids van 0 tot 6 jaar oud? Acht leuke tips van Ketnet Junior.

1. Melvin wil zijn muts terug - Vern Kousky

Melvin is een bijzondere beer, want hij heeft een muts. Hij draagt de muts altijd (zelfs in bad). Op een dag steelt een kraai zijn muts. Melvin doet er alles aan om zijn geliefde muts terug te winnen. Maar dan ontdekt Melvin waarom de kraai zijn muts nodig heeft...

2. Koala zit verstopt : een kakverhaal - Lynn Pinsart & Flore Deman (illustraties)

Koala zit verstopt. Hij kan al dagen geen kaka doen. Hoe vervelend! De andere dieren in de dierentuin lachen. Koala vraagt aan iedereen hoe zij kaka doen. Zal het hem lukken een drol te draaien? Een knotsgek kaka-verhaal vol keutels en vlaaien.

“Als een echte kakakenner raad ik je aan om naar de andere dieren te gaan”, bromt strontvlieg. “Die tonen je vast in geuren en kleuren hoe zij vlaaien draaien.”

Als een echte kakakenner raad ik je aan om naar de andere dieren te gaan”, bromt strontvlieg. “Die tonen je vast in geuren en kleuren hoe zij vlaaien draaien.

Koala zit verstopt

3. Meneertje snor - Georgette (illustraties)

Meneertje Snor heeft een snor. Wat is hij trots op die snor. Oh nee, zijn snor gaat vliegen. Kijk mee en verwonder je over het avontuur van meneertje Snor. Een snoezig kartonboek om van te snoepen.

4. Alarm! : Koen Konijn en de stiekeme boekenbijter - Emily MacKenzie

Koen Konijn houdt van boeken en lezen. Maar... wat is dat? Een gat in zijn boek. Iemand knabbelt aan de boeken. Koen Konijn trekt op onderzoek uit. Zal hij de stiekeme boekenbijter vinden? Een prentenboek om te verslinden.

5. Umi de zeemeermin telt tot tien - Suzanne Diederen

Umi is een kleine zeemeermin. Samen met haar mama maakt Umi een tochtje. Wat ziet ze in de zee? 2 octopussen, 3 parels... Dit kartonboek op rijm is een leuke manier om samen te leren tellen.

Mama, mama, kijk eens hier! Dansende krabbetjes, het zijn er 4!

Umi de zeemeermin telt tot tien

6. Mijn haar! - Hannah Lee & Allen Fatimahara (illustraties)

Dit fleurig prentenboek is een ode aan alle verschillende kapsels. Onderweg naar de kapper twijfelt een meisje over haar kapsel. Wat zal ze kiezen? Dreadlocks zoals haar mama? Of bantoe-knotjes zoals haar zus? Cornrows of vlechtjes? De variatie is eindeloos!

7. Coco & Munt de plastic dreiging - Emy Geyskens, Rob Geukens & Isabel Bouttens (illustraties)

Prinses Coco speelt graag in de moestuin van het paleis. Op een dag hangt er vieze rook boven de tuin. De oude fabriek is opnieuw geopend. Dat kan ze niet zomaar laten gebeuren! Een leerrijk voorleesverhaal over tuinieren en de gevaren van vervuiling.

8. De NEEhoorn - Marc-Uwe Kling & Astrid Henn (illustraties)

In een magisch sprookjeswoud wordt een baby eenhoorn geboren. Schattig, toch? Maar de kleine eenhoorn gedraagt zich helemaal niet lief. Hij zegt op alles nee. Nee. Nee. Nee! Daarom krijgt hij een nieuwe naam: de NEEhoorn. Een hilarisch prentenboek voor als je chagrijnig bent en liever ‘nee’ roept.

‘Wil je dan naar het eiland in de Zilverzeeën om samen met ons en de zeven gouden feeën hand in hand met de koddige kabouters in het rond te springen en zo heerlijk samen over bloemen en stuifmeel te zingen? Fiedeldie-da fiedeldie-dee!’ ‘NEE!’

De NEEhoorn

Je kan elke week een juniorboek winnen op de website van Ketnet Junior! Ouders vinden er ook meer tips en informatie. De programma's van Ketnet Junior vind je hier.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief