TEGEN VERVELING EN VEREENZAMING: 15 leuke podcasts over lezen, schrijven en boeken

LangZullenWeLezen

Kan je niet meer op je kleinkinderen letten of werd je familiefeest of uitstap geannuleerd, dan heb je misschien eindelijk tijd om podcasts te beluisteren.

Hier vind je een overzicht van een aantal leuke podcast over lezen, schrijvers en boeken.

1.GEBLADERTE

“De boeken in je huis zijn als je schoenen: ze zeggen wie je bent, wat je prioriteiten zijn, waar je geweest bent, hoe hobbelig het pad was, en waarheen het zoal leidt. Je bent wat je leest.”

Veellezer Tom De Cock kruipt in de boekenkast van een schrijver. Op zoek naar nieuwe parels, oude curiosa, klassiekers, guilty pleasures en dat ene essentiële boek. Maar ook naar de ziel en de inspiratiebronnen van de lezende schrijver zelf. Gebladerte is een podcast van LangZullenWeLezen.

Lees hier meer.

2.WONDERLUST

De kunst van een mooi leven. Pat Donnez gaat in 'Wonderlust' in gesprek met Jean Paul Van Bendegem & Caroline Pauwels. Dit is een boek én podcast van de VUB in samenwerking met Klara.Je kunt honderden redenen verzinnen om witheet van woede en verontwaardiging overhoop te liggen met de wereld. Elke dag. Wie bedenkt het om als president van de grootste democratie van de wereld elke dag gemiddeld vijftien onwaarheden of leugens uit zijn tweets te schudden en daar nog mee weg te komen ook. Naast de verontwaardiging is er ook zoiets als haar – schromelijk verwaarloosde – tweelingzusje, de verwondering. Als Wonderlust al een verborgen ambitie koestert, dan is het om je aan te raken met die ene brandende begeerte: verontwaardig je, jawel, maar vooral, verwonder je.

Lees meer hier.

3.KAMER IN OOSTENDE

Ze spreken af in Oostendse hotels, flaneren urenlang op de dijk, en gaan in achterafstraatjes en oude huizen op zoek naar sporen van mensen die ofwel in Oostende woonden, of er aanspoelden. Van Ensor tot Claus, van Snoek tot Proust. In de reeks 'Kamer in Oostende', naar het gelijknamige boek, volgen we schrijver Koen Peeters en schilder, pianist en historicus Koen Broucke langs hun eigenaardige zwerftochten.

Lees meer hier.

4.EEN ITALIAANSE REIS

Een programma gebaseerd op het boek ‘Een Italiaanse reis’ van schrijver en historicus Philipp Blom.

Lees meer hier.

5. GEERT MAK

Twintig jaar na 'In Europa' schreef Geert Mak 'Grote Verwachtingen'. Het is een round-up van alles wat Europa sinds 1999 heeft bezig gehouden. Nicky Aerts vraagt Geert Mak in vijf afleveringen uit over zijn nieuwe boek

Lees meer hier.

6. DE BOURGONDIËRS

In 'De Bourgondiërs' neemt Bart Van Loo de luisteraar op sleeptouw door de middeleeuwen: een even wonderlijke als gevaarlijke reis langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede, schizofrene koningen en geniale kunstenaars, de prachtige beeldhouwwerken van de vergeten Klaas Sluter en de wereldberoemde schilderijen van Jan van Eyck. Deze keer richt Vlaanderens bekendste francofiel zijn blik op onze eigen geschiedenis en vertelt hij het spannende ontstaan van de Nederlanden. En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.

Lees hier meer.

7. DE ZONNEKONING

Meesterverteller Johan Op de Beeck doet het levensverhaal van De Zonnekoning uit de doeken. Verwacht u aan een weergaloos verhaal , vol van anekdotes, soms smakelijk, soms bijzonder onsmakelijk en gruwelijk. En de acteur die Louis XIV grandioos vertolkt in deze reeks, is Door van Boeckel.

Lees hier meer.

8. DE BRONTËS

200 jaar geleden werd de Britse schrijfster Emily Brontë geboren. Emily kwam uit een literair nest. Haar zussen Charlotte en Anne schreven ook. En hun broer Branwell schilderde en dronk maar vond daartussen toch ook tijd om wat op papier te zetten. Emily’s meesterwerk is Wuthering Heights, Charlotte werd wereldberoemd met haar roman Jane Eyre en Anne schreef The Tenant of Wildfell Hall. Drie meesterwerken uit de Engelse literatuur.

Lees meer hier.

9.LEONARD NOLENS

De Vlaamse dichter Leonard Nolens (1947) ontving het diploma van doctor honoris causa voor een indrukwekkend literair oeuvre dat in een halve eeuw tot stand is gekomen. Dichten was voor hem altijd al een manier van leven. Over dat leven vertelde hij vrijuit tijdens een drie uur durend programma op Klara, want toen werd hij 70.

Lees meer hier.

10. DE SPOREN VAN CLAUS

Op 19 maart 2008 overleed Hugo Claus. Claus was de keizer van de Vlaamse literatuur. Maar hij was ook schilder, regisseur, bon vivant en enfant terrible. Voor geen gat te vangen dus. Hoewel...

Lees meer hier.

11.LOOKING JANE

200 jaar na haar dood weet het werk van de Engelse schrijfster Jane Austen ons nog altijd te boeien en te vermaken. Niet alleen in haar geboorteland, maar ook daarbuiten. Om haar leven te vieren, ondernemen de 2 grote ‘Janeites’, auteur Kristien Hemmerechts en journalist Flip Feyten, een echte Austen-pelgrimage naar Engeland. Ze bezoeken de plekken waar ze woonde en waar ze op bezoek of op vakantie ging. Kristien Hemmerechts verdiepte zich opnieuw in het werk en leven van een van Engelands national treasures, en presenteert o.a. de mooiste, ontroerendste of grappigste passages uit Austens werk. Anglofiel Flip Feyten schets de historische context.

Lees meer hier.

12. SHAKESPEARE

Wat over Shakespeare niet allemaal wordt gezegd...Vitalski, Frank Albers en Claude Blondeel organiseren een tijdelijk genootschap en onderzoeken in 7 bijeenkomsten wat we nu eigenlijk wél met zekerheid over Shakespeare weten.Tegelijk speuren ze naar de 7 hoofdzonden in zijn werk. Vitalski is naar gewoonte ook DJ en zorgt voor buitenissige muziek.

Lees meer hier.

13. WINTERUUR

Wim Helsen vraagt zijn gasten om een korte tekst mee te brengen die voor hen een bijzondere betekenis heeft, hen inspireert of beïnvloedt. Je kan de afleveringen beluisteren via iTunes.

14. INTERNE KEUKEN

Koen Fillet en Sven Speybrouck informeren je over nieuwe boeken en publicaties en praten met auteurs, recensenten of lezers.

Meer info vind je op Radio1.be

15. HARRY MULISCH SPECIAL

Eindelijk komt u alles te weten over Harry Mulisch. Nicky Aerts en Christophe Vekeman kammen zijn werk uit in vier afleveringen. Ze krijgen daarbij hulp van een panel aandachtige Mulisch-lezers, onder wie Joost de Vries, Gaea Schoeters en Herman Brusselmans.

Meer info vind je op Klara.be


Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief