Kerkjurist Rik Torfs breekt een lans voor zijn geloof in 'De kerk is fantastisch'

Non-fictie Radio 1

'De Kerk is fantastisch'. Zo heet het nieuwe boek van Rik Torfs, professor kerkelijk recht aan de KU Leuven.

'De kerk is in het slop geraakt door de secularisering en de zaak Vangheluwe. Het is bijna niet meer mogelijk er nog iets positiefs over te zeggen', vertelt Torfs in De wereld vandaag op Radio 1.

Rik Torfs zelf vindt dat de kerk fantastisch is of kan zijn als ze een 8-tal rollen vervult die hij in het boek beschrijft, gaande van de schoonheid van het gebouw, over de humor tot de oase die ze biedt aan wanhopige mensen.

Geen lofzang

Het boek is geen lofzang geworden en Torfs is best kritisch voor de kerk. Als kerkjurist leerde hij de minpunten van het kerkelijk instituut kennen. En net als in elk instituut zijn er ook binnen de kerk machtswellustelingen, priesters en bisschoppen die door het celibaat soms weerbarstige mensen zijn geworden.

Rik Torfs maakt een onderscheid tussen het instituut en het geloof, dat hij schitterend vindt. Hij gelooft in de persoon van Jezus Christus met zijn heerlijke paradoxen die vroeg om je vijanden te beminnen en verkondigde dat de laatsten de eersten zullen zijn. Hij houdt een pleidooi om in het falen en de verrotting van het instituut de voedingsbodem te zien voor de moed om een leven te leiden dat iets minder ver staat van het leven van Jezus Christus en dat vol van genade is.

Uitnodiging tot debat

Hij gelooft ook sterk in de rol van de atheïsten voor de kerk. De kerk heeft hen nodig om in gesprek te gaan in deze rigide, harde tijd waarin mensen elkaar morele regels opleggen. Laat de kerk de plek zijn waar de onvolmaakte mens thuis mag komen. Ook de kerk als gebouw biedt ruimte om niets of iets te denken en tot rust te komen.

Torfs hoopt dat het boek aanzet tot een discussie over de kerk, om de waardevolle kanten ervan te zien ondanks het enorme falen van het instituut en de schandelijke misbruikverhalen. Hij hoopt ook dat de mensen die hunkeren naar verdieping, dat ze die kunnen vinden in een tolerante kerk die hen werkelijk vrij laat.

Herbeluister Rik Torfs over 'De kerk is fantastisch' op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief