Karel De Sadeleer over zijn debuut Messentrekkers in Pompidou

Fictie Pompidou

Karel De Sadeleer schrijft in zijn debuut Messentrekkers over Ali Haniyeh, een Zwitserse Palestijn die op het terras van een Gents café een schare vreemde vogels om zich heen verzamelt. En dan komt Mahmoud Abbas voorbij op zijn damesfiets ...

Mahmoud Abbas bestaat uiteraard echt, vertelt De Sadeleer, maar hij wil niet te veel weggeven over het personage. Het andere hoofdpersonage is Ali Haniyeh en dat is een Zwitserse Palestijn in het boek. Ze ontmoeten elkaar in Gent. En Mahmoud Abbas rijdt op een paarse damesfiets. En het hele boek is eigenlijk een antwoord op de vraag: 'Wat doet Mahmoud Abbas in Gent?'

De scène 'de vader van Ali is het graf van Borges aan het graven in Genève', staat iets verder in het boek, maar dat was de eerste scène die De Sadeleer geschreven heeft. Hij heeft dat verhaal dan uitgebreid met het verhaal van Ali, hij bestaat ook echt, en hij is eigenlijk een Algerijnse Zwitser. Ali voelt zich thuisloos.

De Sadeleer heeft 120 weken aan het boek gewerkt. De Sadeleer heeft eigenlijk helemaal niets met de Palestijnse kwestie. Hij leest veel de krant 'en de Palestijnse kwestie is erg bepalend geweest voor de internationale politiek. En het wordt steeds erger en absurder. Mahmoud Abbas is eigenlijk de president van de Palestijnse autoriteit, maar de helft van zijn volk steunt hem niet meer. De vraag is: 'Waarom is hij nog het hoofd van zijn volk?'', gaat De Sadeleer verder.

De 'spleetjes' van de meisjes spelen ook een belangrijke rol in het boek. 'Het is eigenlijk bijna een schelmenroman', zegt Nicky Aerts.

'Ali zijn interesse in de Palestijnse kwestie en zijn interesse in meisjes moest helemaal uitgeschreven worden om van Ali een volwaardig personage te maken', vertelt De Sadeleer.

'Je voelt dat De Sadeleer echt plezier had in het schrijven, het gaat ook in een rotvaart vooruit', vertelt Nicky Aerts. 'Terwijl ik bezig was met schrijven, wou ik iets schrijven dat ik zelf zou willen lezen. Hoe ouder ik word, hoe liever ik humor lees. Er staan ook veel moppen in 'Messentrekkers'. Ik verlang op dit moment naar humor, misschien door de situatie waarin we nu allemaal zitten', besluit De Sadeleer.

Herbeluister het volledige interview op Klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief