Kan gamen soelaas bieden aan jongeren in deze moeilijke tijden? En wanneer is je kind verslaafd?

De Wereld Vandaag

Ervaringsdeskundige op vlak van digitale communicatie Max Dedulle schreef er een boek over: 'Speelvogels: hoe begeleid je gamende kinderen.' Voor ouders die niet weten hoe ermee om te gaan, of die willen weten waarom Fortnite nu eigenlijk zo leuk is.

Het boek wil waarschuwen voor de valkuilen, geeft praktische tips mee én vertelt je wat gamen zo magisch maakt. Een opvoedboek en een liefdesbrief aan het medium in één.

De voornaamste tip is: Toon betrokkenheid en toon interesse. 'Het kind zal het heel erg appreciëren en je kan een kind pas begeleiden als je weet waar het over gaat. Er is een generatiekloof ontstaan, ouders negeren de games vaak omdat ze ze niet kennen', vertelt Dedulle en hij probeert die kloof te dichten. Af en toe meespelen kan zeker. Er valt ook heel wat te ontdekken voor volwassenen in games.

'Een valkuil waar veel mensen over bezig zijn, is het spook van de verslaving. Dat is zeker iets waar je voor moet opletten. Maar je moet ook opletten voor 'false positives', niet elk kind dat veel games speelt is verslaafd. Heeft het kind nog oog voor andere dingen: Hygiëne, school, vrienden. Is er niet te veel aandacht voor games, en dan vooral over een lange tijd, want zeker als een game nieuw is, gaat er veel aandacht heen', zegt Dedulle.

Moet je soms hard zijn? Over een kwartier moet je klaar zijn, maar dan kunnen ze niet stoppen want dan zitten ze net in een andere 'level'. 'Het is belangrijk om goede afspraken te maken. Als ouder moet je een beetje tegenmoet komen en zeggen over een half uur gaan we eten en dan moet je klaar zijn. Zo geef je hen genoeg tijd. Vooral bij de jongens in de klas is het een heel belangrijke hobby en door zelf in het onderwijs te staan, ben ik op het idee gekomen om het boek te schrijven. Nu ook tijdens de lockdown speken jongens veel virtueel af tijdens het gamen. Op zich is dat nog iets positiefs in het jaar 2020. Heel veel games hebben een bepaald sociaal aspect en daar kan je weinig op aan brengen. Ze spelen dit jaar een belangrijke rol. Daar mogen concerten wel nog, jongeren mogen er samen komen enzovoort', voegt Dedulle toe.

'Veel games hebben een slechte naam bij de ouders. Maar als je interesse toont kan je zien dat ze er ook veel van kunnen leren', besluit Dedulle.

Het boek komt eind november uit.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief