Gaea Schoeters over Kae Tempest: 'Het is precies de hoge priesteres van haar tijd'

Poëzie Boekenmarathon

De Britse Kate Tempest kondigde in augustus aan dat ze voortaan door het leven gaat als de non-binaire Kae Tempest. In plaats van ze/haar wil Tempest nu aangesproken worden met hen/hun.

Gaea Schoeters vertaalde samen met Johanna Pas 'Hold Your Own' van Kae Tempest en dit in opdracht van het Poëziecentrum en Toneelhuis. Normaal zou in mei bij Toneelhuis de monoloog Tiresias in première gaan, in een regie van Guy Cassiers. Katelijne Damen zou op scène staan als een blinde ziener, man èn vrouw tegelijk. Een deel van de vertaalde gedichten van Kae Tempest vormt de tekst van deze voorstelling.

Door de maatregelen tegen het coronavirus werd de voorstelling verplaatst naar een later moment. Het kon tot nu toe 2 keer gespeeld worden in september en oktober. Maar de tekst, gebaseerd op het werk van Tempest, is al uitgegeven.

'Hold Your Own' is gebaseerd op de Griekse mythe 'Tiresias'. Ze slaagt erin het oude met het heel hedendaagse met elkaar te vervlechten. In de mythe wordt Tiresias door Hera als straf in een vrouw veranderd, om nadien opnieuw in een man te veranderen. Hera en Zeus krijgen een echtelijke ruzie over wie meest geniet van seks, de man of de vrouw? Ze raken het niet eens en Tiresias, die zowel man als vrouw is geweest, wordt de Olympus opgesleept om uitsluitsel te geven. Het antwoord bevalt Hera niet waarop ze de ogen van Tiresias uitrukt. Hierna schenkt Zeus hem de gave van het zienerschap en wordt Tiresias de blinde ziener.

Tempest gebruikt deze mythe als een soort van ordenend principe voor haar dichtbundel en als springplank naar verhalen uit haar eigen jeugd. Het is één van Tempest' meest persoonlijke bundels waarin ze het heeft over genderqueerness, seksualiteit en relaties. Ze vervlecht anekdotes uit haar eigen opgroeien (wat is mijn gender? wat is mijn seksualiteit?) met die Tiresiasmythe.

'Hold your own' van Kate Tempest, volgens The Guardian 'de dichter voor wie nooit poëzie leest en de rapper voor wie niet naar hiphop luistert'. Het is tegelijk een compliment maar ook een manier om haar te kort te doen, vertelde Gaea Schoeters eerder al in Pompidou en nu ook in de Boekenmarathon. Ze is wel degelijk een dichter voor liefhebbers van poëzie en hiphop-fans. Ze is op heel veel fronten getalenteerd. Johanna Pas werkt ook in een boekenwinkel en beaamt dat er ook mensen dit boek kopen, die normaal nooit lezen. Dus ze spreekt heel veel doelgroepen aan.

Kae Tempest is een fenomeen, 34 jaar oud, met op 'haar' naam 4 studio-albums, 5 dichtbundels, 3 theaterteksten, een bestseller-roman, een tweede roman net af. Ze laat stadions vollopen met een publiek dat naar haar poëzie komt luisteren. Ze bewijst dat gedichten niet altijd heel highbrow hoeven te zijn, ze gebruikt ook vaak de straattaal uit haar thuisstreek.

'Het is precies de hoge priesteres van haar tijd. Het voelt spiritueel aan. Tempest wil tussen mensen een verbinding laten ontstaan. En daarom hebben we Tempest nodig', zegt Gaea Schoeters.

Schoeters mocht Tempest ooit interviewen en stelde haar toen de vraag: 'Ben je nu eigenlijk een heel clever marketing product of ben jij echt jou?'
'Ik vind het een heel valide vraag, het spijt me dat ik moet zeggen, ik ben gewoon echt', antwoorde Tempest.


Herbekijk het interview in de Boekenmarathon op VRT NU

Niet veel later kwam Gaea Schoeters in de Boekenmarathon ook praten over haar boek Trofee

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief