Juryvoorzitters van de Boon Martine Tanghe en Brigitte Raskin in De Afspraak

Literaire prijs De Afspraak

Donderdag zal, voor het eerst in de literaire geschiedenis der Lage Landen, de Boon worden uitgereikt. Deze nieuwe Vlaamse literaire prijs, genoemd naar de schrijver Louis Paul Boon, wil het beste van de Vlaamse en Nederlandse (jeugd)literatuur belonen met 50.000 euro. De afgelopen tijd hebben ze zowat alles gelezen, juryvoorzitsters Martine Tanghe en Brigitte Raskin, deze week is het tijd om kleur te bekennen.

Je ziet in de uitzending nog een mooi archieffragment uit 1989, waarin Martine Tanghe als journaalanker Brigitte Raskin als winnares van een literaire prijs interviewde. Tanghe meent ook dat ze daarna nooit nog een literaire prijswinnaar als gast in haar journaal had.

Raskin is de voorzitter van de categorie fictie en non-fictie van de Boon. Tanghe is nu de voorzitter van de categorie kinder-en jeugdliteratuur. 'De Boon is de eerste kinder- en jeugdliteratuur prijs van dit niveau', vertelt Martine Tanghe. 'Nog nooit is er zoveel geld tegenaan gegooid'. Brigitte Raskin haar team heeft meer dan 500 boeken moeten lezen. Martine Tanghe haar groep moest er een kleine 200 lezen. Het werk werd wel verdeeld onder de juryleden. Als een boek door 2 leden goed bevonden werd, werd het ook door de andere juryleden gelezen.

'Je hebt 15 boeken per categorie op de longlist en dan moet je er de 5 besten uithalen en dan komt de kritiek, want slechts 1 op de 10 is een Vlaming', zegt Raskin. ' Er stond nergens in de regels dat er een Vlaming tussen moet zitten. In ons proces is er nooit over gedacht dat er een Vlaming tussen moest zitten. Plots hadden we die 5 boeken gekozen en toen merkten we dat er geen Vlaming bij zat.' Schrijven de Nederlanders dan beter? 'Beste boeken bestaat niet, die die de prijs wint is gewoon de prijswinnaar, de andere boeken van de longlist zijn ook echt goed', zegt Raskin. Maar ook Tanghe heeft nooit gekeken waar de auteurs vandaan komen. 'Het is een prijs voor een Nederlandstalig boek en meer niet', zegt ze. 'Er zaten ook boeken tussen uit Suriname en Curaçao zelfs, dus het gaat verder dan Vlaanderen en Nederland', legt Tanghe uit.

De uitreiking is donderdag 24 maart te volgen vanaf 20u op VRT NU, in De Afspraak op Canvas, in Culture Club op Radio1 (vanaf 21u).

Herbekijk de uitzending hieronder:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief