Journalist. Schrijver. Herseninfarct. En dan? Peter d’Hamecourt getuigt over ziijn herseninfarct in 'Een leven op zijn kop'

Non-fictie Radio 1

Deze week verscheen het nieuwe boek over Peter d’Hamecourt, de man die ons als NOS-correspondent jarenlang een blik gunde in de Russische ziel. Het heet ‘Een leven op zijn kop’. Het verscheen op 11 mei, de Europese Dag van de Beroerte en het is uitgegeven door de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl. Dat zegt genoeg zeker?

4 maart 2018 - 'Je denkt dat er niets is gebeurd, tot dat je niet meer kan opstaan'

4 maart 2018 was het, toen Peter werd getroffen door een herseninfarct. In hun huisje in Frankrijk. Hij was net op pensioen. Je zal het altijd zien. Gevolg: linkerkant volledig verlamd.

Op een bepaald moment klaagt hij tegen zijn vrouw dat er iets in de weg ligt in bed. 'Dat is je linkerbeen, Peter.' Toch zit hij zaterdag aan onze keukentafel.

Nee, het wordt geen heldenverhaal over de wonderbaarlijke wederopstanding van de gevierde journalist, de man met de ijzeren wilskracht, maar een verhaal van vallen en opstaan, van pampers en huilbuien en het onwaarschijnlijke genot van op je eigen toilet eindelijk terug je eigen kont te kunnen afgeven.

Een verhaal van liefde ook. Hoe vanzelfsprekend die is als alles goed gaat en wat er gebeurt als die danig op de proef wordt gesteld. Vrouwen die hetzelfde meemaken eindigen vaker in een tehuis dan mannen, vertelt een dokter in het boek. Vrouwen vangen hun mannen op, omgekeerd is dat veel minder het geval.

Trix Broekmans zit ook mee aan tafel, collega journalist en vriendin des huizes. Zij heeft het boek geschreven. Ze herinnert zich nog de eerste keer dat ze Peter zag na zijn infarct. 'Hoe zie ik eruit? Vind je dat ik veranderd ben?' vroeg hij haar. Ze heeft niet eerlijk durven antwoorden. D'Hamecourt was een hele tijd buiten strijd.

Herbeluister Interne Keuken met Peter d'Hamecourt en Trix Broekmans op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief