De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Journalist Jan Balliauw las 'Een beloofd land' - het eerste deel van de langverwachte presidentiële memoires van Barack Obama

Autobiografie VRT NWS

Vandaag verschijnt wereldwijd het eerste deel van de presidentiële memoires van Barack Obama. Het boek heet 'Een beloofd land (Promised Land)' en verschijnt in 25 talen. Het boek geeft een inkijk in de jeugd, carrière en eerste ambtstermijn van Obama. Jan Balliauw van onze buitenlandredactie kon het boek al lezen. Dit is zijn recensie:

De worsteling van oud-president Barack Obama met zijn idealisme en de harde realiteit

Barack Obama heeft zeker in het begin van zijn presidentschap voortdurend geworsteld met zijn idealen en de harde realiteit. Dat blijkt uit het eerste deel van zijn lijvig maar boeiend relaas over zijn opgang als politicus en zijn eerste jaren als president: 'Een beloofd land'. Daarin is hij niet mals voor zijn opvolger, Donald Trump, en voor de Republikeinse partij die voortdurend weigerde met hem samen te werken. Maar Obama gaat ook zijn eigen gebreken niet uit de weg.

20 januari 2009

Het beloofde een koude dag te worden. Ik had mij warm aangekleed toen ik in alle vroegte uit mijn hotel vertrok. Er werden op die dinsdag 20 januari 2009 meer dan een miljoen mensen verwacht voor de inauguratie van Barack Obama en we hadden de raad gekregen al vroeg op de National Mall in Washington DC een plaatsje te vinden. De mensen stroomden toe en waren bereid om uren te wachten in de wind en de koude om deze historische gebeurtenis niet te missen. Voor de eerste keer zou Amerika een zwarte president krijgen. De hoop op verandering met Obama was zo groot dat het leek alsof de VS een revolutie meemaakte. Obama zou van de VS weer 'een beloofd land' maken.

In zijn gelijknamige biografie beschrijft Obama hoe hij tijdens zijn inauguratie een briefje bij zich had met evacuatie-instructies want de dag ervoor waren er geloofwaardige inlichtingen binnengekomen over een terroristische aanslag tijdens de plechtigheid. Toen hij zijn inauguratierede afsloot, 'was ik opgelucht dat het briefje in mijn borstzak was gebleven', schrijft hij. Zelfs op dat heuglijke moment werd Obama geconfronteerd met het grote verschil tussen de verwachtingen van zijn kiezers en de harde realiteit waarmee hij als president te maken kreeg. Er was niet alleen de dreiging van terreur, Amerika zat ook in een diepe economische crisis na de crash van het financiële systeem in september 2008.

Lees verder op vrtnws.be

De soundtrack bij 'Een beloofd land'

Muziek is belangrijk in het leven van Barack Obama. In het boek zitten heel wat muzikale knipogen. Sam Cook, Jay Z, Paul McCartney, Aretha Franklin, Al Green .... Muziekredacteur Ilse Liebens lijst zijn favoriete songs, muzikale gasten in Het Wiite Huis en muzikale verwijzingen in het boek op in het programma Byloo op Radio 1. Vandaag deelde Obama ook zijn 'Promised Land-playlist' op Spotify.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief