Josse De Pauw 70! - we doken in het VRT-archief

LangZullenWeLezen

Josse De Pauw wordt zeventig en we zetten hem graag in de bloemen. Al meer dan 45 jaar staat hij als acteur en theatermaker op de planken. Met een 70-tal films waarin hij meespeelt, verdient hij zijn pluimen op de filmset. Naast deze goed gevulde televisie-en filmcarrière is hij ook columnist en auteur. En hij werd ooit omschreven als de best schrijvende acteur. Redenen genoeg om dit rijk gevulde leven te vieren.

Josse De Pauw in het VRT-archief

Josse werd geboren in Asse op 15 maart 1952, als oudste zoon van zes kinderen. De school wordt hortend en stotend afgewerkt maar hij komt terecht waar hij moet terecht komen: aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. De Brusselse kunstscene uit de jaren tachtig stuwde hem en Brussel vormde hem.

Zijn palmares wordt ondersteund door de talrijke nominaties waaronder een felbegeerde Oscarnominatie voor de Academy Awards (2001) met de film ‘Iedereen Beroemd’. Driemaal ontvangt hij de Plateauprijs voor Beste Belgische Acteur, de Grote Theaterfestivalprijs komt hem toe en hij werd genomineerd voor de Gouden Uil. Het is maar een kleine greep uit zijn palmares.

Met vier beeldfragmenten uit het VRT-archief van vier verschillende fases in zijn leven belichten Klara en Radio1 deze artistieke duizendpoot. Je kan het volledige artikel op Klara.be lezen. En met dit filmpje zetten Klara en Radio 1 De Pauw op hun sociale media in de bloemetjes.

De Pauw als schrijver

Het schrijven zat Josse De Pauw in het bloed en het maakt een groot deel uit van zijn professionele carrière. Hij werd in 1999 huisschrijver bij het toenmalig theaterhuis Victoria en schreef in de loop van zijn leven veel succesvolle theaterteksten waaronder ‘Weg’ en ‘Übung’. Maar ook bewerkingen van klassiekers ging hij niet uit de weg. ‘Heart of Darkness ‘ van Joseph Conrad bewerkte hij tot een theaterstuk voor Guy Cassiers.

In zijn autobiografisch boek ‘Werk’ reflecteert hij terug naar theaterstukken, verhalen uit zijn verleden, beschouwingen, reisverslagen, notities en dagboekfragmenten. Het lijvige boek van vierhonderd pagina’s is met humor geschreven, straalt vitaliteit uit en heeft al veel lezers voor zich gewonnen. Zijn volgende boek ‘Nog’, een duidelijke opvolger van ‘Werk’ is in dezelfde stijl geschreven.
Twintig jaar later, in 2021, ligt het boek ‘In open veld’ in de rekken. Een boek waarin hij zijn carrière als acteur en theatermaker overschouwt en zoekt waar het allemaal begon. Het is geen klassieke autobiografie maar hij blikt terug op tal van gebeurtenissen en ontmoetingen van 1970 tot 2012. Zijn liefde voor taal, die hij van jongs af aan heeft, is ook in dit boek sterk aanwezig.

In het onderstaande fragment uit Goudvis (2009) leest hij voor uit ‘Werk’:

Op het Klarafestival 2022 staat Josse De Pauw opnieuw op de planken. In Rhapsody laat hij zich -samen met componist Frederik Neyrinck- inspireren door de lange gesprekken van Wim Kayzer. Het zal een ode worden aan het denken, de twijfel en het niet-weten. Want je hoeft niet altijd alles te begrijpen om te weten dat het om iets belangrijks gaat, aldus Josse De Pauw. Meer informatie over de voorstelling en tickets kan je vinden op klara.be.

Hier kan je trouwens kijken naar de trailer van de Rhapsody-voorstelling.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief