'Josephine' van Anne-Laure Van Neer: een humoristisch misdaadverhaal met een ernstig thema (euthanasie)

Thriller Radio 1

Schrijfster Anne-Laure Van Neer kwam in Culture Club op Radio 1 vertellen over haar nieuwste boek 'Joséphine'. Van Neer is ook de auteur van 'Louise', 'Maurice' en 'Justine', boeken met allemaal een ouder personage in de hoofdrol en daar heeft ze haar redenen voor. Een misdaadroman met een vleugje humor? Daarvoor moet je bij Anne-Laure Van Neer zijn.

De thanotos-club

Het verhaal van 'Josephine' speelt zich in een woonzorgcentrum en gaat over hoe je kiest voor 'het einde'. Van Neer raakte geïnspireerd door een krantenartikel van enkele jaren geleden over een bejaard koppel dat naar een rusthuis was verhuisd maar er niet kon aarden. In het weekend pendelden ze naar hun appartement aan zee. Op een bepaald moment zijn ze naar huis gegaan, hebben de lift genomen naar de bovenste verdieping en hebben ze samen gesprongen. 'Wat een waanzinig idee: waarom kunnen die mensen geen euthanasie laten uitvoeren en samen rustig inslapen?' vroeg Van Neer zich af. Ze dacht: hoe kan ik die mensen een alternatief, 'leuk' einde geven, volgens hun wens.

Een aantal personages uit het boek en bewoners uit het woonzorgcentrum hebben een 'thanatos-club' opgericht. In een bijzonder boekje laten ze optekenen hoe en wanneer ze willen gaan.

Moestuin

In de tuin van het rusthuis onderhouden de leden van de thanatos-club een moestuintje. Het verhaal begint wanneer de eigenaar van het rusthuis op die grond een nieuw gebouw wil neerplanten want dan kan er geen taxus meer groeien waarmee ze beignets kunnen maken om op een rustige manier heen te gaan. Er komt protest.

Het is niet de eerste maal dat Van Neer schrijft over deze leeftijdsgroep. 'Het is heel bevrijdend om vanuit het perspectief van oudere mensen te schrijven: die hebben alles al meegemaakt, liefde, verdriet, waardoor ze heel veel kunnen relativeren, maar andere - kleine - zaken dan weer niet.' Ze zijn no-nonsense.

Thriller

Op de cover staat 'thriller' maar presentator Annelies Moons die het boek las, heeft ook veel moeten lachen. Van Neer noemt het zelf een humoristische misdaadroman en verwijst naar het filmwerk van Tarantino, de Coen Brothers en de tv-reeks Breaking Bad voor de macabere humor.

De reacties van de lezers moedigen Van Neer aan te schrijven, net als de nominatie voor de Hercule Poirot-prijs voor 'Justine' uitgegevenn in 2021.

Herbeluister het integrale interview in Culture Club op Radio 1 Select.

Anne-Laure Van Meer op VRT NU

In 2020 zag je Anne-Laure Van Meer in de Boekenmarathon waar ze 'Louise' kwam voorstellen. Herbekijk hier het interview.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief