Jos Pierreux kiest voor zijn thuisstad Knokke als plaats van delict in zijn nieuwe misdaadroman

Thriller De Zomerboekathon

Waarom een spannende setting zoeken, als je er in ééntje leeft? De bevreemdende sfeer tijdens de lockdown en pandemie, in het bijzonder zo in Knokke, inspireerden Jos Pierreux tot zijn nieuwste thriller, 'Besloten stad'. En een nieuw boek met een nieuw actueel thema staat al op stapel, vertelt Pierreux in De Zomerboekathon.

'In Knokke ging de lockdown 4 dagen vroeger in', vertelt Pierreux.

Hij vat het boek even samen: 'De mondaine badplaats Knokke verandert in een spookstad, zijn inwoners zijn voorzichtig in alles wat ze doen. De speurders werken maximaal van thuis uit. Wanneer in het Koningsbos een anoniem lijk wordt aangetroffen, zit rechercheur Stefaan Athenus met de handen in het haar. Door de pandemie is de politiebrigade onderbemand en er daagt geen versterking op. De brigadier dient te improviseren. De coronaregels veranderen iedere dag en belemmeren het onderzoek naar het vluchtmisdrijf. Zodra een vader zijn verslaafde zoon identificeert, wordt het lichaam door de wetsdokter vrijgegeven en gecremeerd. Want waarom zou de man liegen? Dan blijkt het dat het de zoon niet is, want de zoon duikt plots op...En dan?'

Waar is Luk Borré, de held uit zijn andere boeken? 'Hij paste niet zozeer in dit boek en ik wou iets schrijven over corona', verduidelijkt Pierreux. 'De steden liepen vol, maar Knokke liep leeg, want iedereen kreeg thuisarrest. Een zeer eigenaardig gevoel. Waarom een spannende setting zoeken, als je er in leeft', zegt Pierreux. 'Het klinkt wel ook als een aanklacht', voegt Tom De Cock toe. 'Het was zeer overtrokken. We kregen elke dag een mail van het bestuur. Burgemeester Lippens was daar eerlijk in en zei dan: Dit is overtrokken, we veranderen het weer. Je mocht niet met je partner waar je naast sliep hand in hand over straat lopen. Het is altijd gemakkelijk achteraf om te zeggen 'hoe is zoiets mogelijk'. Maar één ding heb ik toen geleerd, je moet durven toegeven als je fouten maakt. Knokke zat in een extra isolement', zegt Pierreux.

'Opgesloten zijn met je partner is iets anders, dan samen zijn met mekaar. Dat kan ook beangstigend zijn. Maar wij hebben mekaar herontdekt en dat zit ook in dat boek', gaat Pierreux verder. 'Mijn volgende thriller gaat over migratie. Ik wil daar wel iets over kwijt. Hoe vinden die mensen het zelf? Het zijn bizarre systemen. Ik doe dat dikwijls een onderwerp zoeken en daar iets uithalen, er zit altijd veel van mijn privéleven in mijn boeken', zegt Pierreux.

Pierreux is een fervente lezer. 'Ik lees onder meer slechte boeken, dat is goed voor mijn ego als schrijver. Maar dit is echt een goed boek: 'We beginnen bij het einde' van Chris Withaker. Het is een fantastisch boek. Een meisje dat het gezin probeert recht te houden. Ze probeert haar leven op te offeren voor haar ouders en haar broertje. Door goed te doen, wordt ze meegesleept in allerlei problemen. Het is een klassiek thema, maar het is vooral de manier waarop het geschreven is, daar ben ik zo jaloers op. En ook omdat er zoveel gesproken wordt over de wapens in Amerika. In dit boek wordt dit zo normaal voorgesteld, dat je het vanuit het standpunt van de Amerikaan bekijkt. Op een bepaald moment gaat ze bij haar grootvader wonen en daar liggen overal wapens rond. En zoals je hier op jonge leeftijd leert autorijden, leer je daar schieten. Ik vind het goed om het eens vanuit dat standpunt te zien, want hier zijn ook dingen waar we over een paar jaar over gaan zeggen 'kijk wat ze toen allemaal deden'. Autorijden bijvoorbeeld is eigenlijk ook heel moordend. Die mensen in het boek komen een slang en een beer tegen en kijken dan dus heel anders naar die wapens', besluit Pierreux.

Bekijk het interview met Jos Pierreux in De Zomerboekathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief