Joris Hessels over 'Een klein afscheid' in De Madammen

Non-Fictie De Madammen

Televisiemaker Joris Hessels schreef 'Een klein afscheid'. En kwam erover praten in De Madammen op Radio 2. Het boek gaat over familieleden, vrienden die je niet meer ziet, na een pensioen of als je van job verandert. Dus niet over het 'Grote afscheid'- de dood dus.

Hessels heeft het er persoonlijk heel erg moeilijk mee. Hij maakt veel televisieprogramma's en werkt dan heel intensief met mensen samen en vindt het dan moeilijk om daarna afscheid te nemen van de ploeg. Zelfs aan de telefoon afscheid nemen, vindt hij best moeilijk.

Hij is te rade gegaan bij andere mensen en heeft dus zijn vragen gesteld aan 14 verschillende mensen over dat 'klein afscheid'. Mensen die dus afscheid nemen van mensen die er nog zijn. Bijvoorbeeld iemand die afscheid moet nemen van haar man die jongdementie heeft. En van die verschillende verhalen heeft hij een portret gemaakt. Er zit veel herkenning in de verhalen.

Hessels noemt zichzelf ook een 'drie puntjes-man'...hij kan een zin zelfs moeilijk afmaken. 'Soms kan je dingen op zijn beloop laten, maar soms is het ook belangrijk om te zeggen: 'Hier stopt het voor mij...'. En hoe doe je dat dan?'

Op het einde van het boek krijg je een nabeschouwing van psychiater Uus Knops. Die het allemaal mooi benoemt en ze zegt dan ook: Snoeien is soms groeien. Soms is een punt wel noodzakelijk om verder te gaan.

Maar het is ook ok om jeugdvrienden niet meer te zien. Maar soms is het belangrijk om het gevoel te erkennen en daar iets mee te doen.

Herbeluister het interview met Joris Hessels over 'Een klein afscheid' in De Madammen hieronder:

Lees ook: Joris Hessels interviewde 14 mensen die afscheid moesten nemen voor zijn boek 'Klein afscheid'

Radio 2 Nieuwjaarsbrief

De komende 8 weken kan je de immer sympathieke Joris Hessels elke zondag horen op je radio in 'Radio 2 Nieuwjaarsbrief'. Hij neemt het even over van Christel Van Dijck. Zij moet herstellen van een knieoperatie. Vanaf negen uur zal Hessels met bekende Vlamingen zoals Matthieu Terryn, Kamal Kharmach en Rudi Vranckx een nieuwjaarsbrief schrijven. 'Ik schrijf graag en ik hou er ook van om mensen iets te wensen.'

Op radio2.be kan je luisteren naar de uitleg over het programma.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief