Joris Hessels interviewde 14 mensen die afscheid moesten nemen voor zijn boek 'Klein afscheid'

VRT Boekenfeest Radio 1 Boekenfeest

Xavier Taveirne omschrijft in het Radio 1 Boekenfeest acteur en TV-maker Joris Hessels als een ‘mensenschetser’. Hij houdt immers oprecht van mensen en is geïnteresseerd in hun verhalen.

Hessels is geflatteerd, maar omschrijft zichzelf ook als ‘de slechtste afscheidsnemer ooit’. Hij vindt het ontzettend lastig om afscheid te nemen, zowel als TV-maker (bv. van de deelnemers aan De Weekenden), als privé (bv. na het kamp van zijn vriendjes). Hij is dan ook een melancholische inborst. En het feit dat hij als jongste van vijf kinderen vaak alleen was door het grote leeftijdsverschil, zal daar ook wel toe bijdragen.

Juist daarom was hij de geknipte persoon om het boek ‘Klein afscheid’ te schrijven. Hessels vindt trouwens dat een afscheid niet altijd allesverwoestend moet zijn. Nee, ook kleine ‘afscheidjes’ maken deel uit van het leven. Daarom is hij 14 mensen gaan interviewen die afscheid moesten nemen: van hun relatie, van hun partner die aan jong-dementie lijdt, van hun geboortegrond, van hun job, van hun jeugdvriend of collega. 'Wij mensen nemen verdomd veel afscheid. En soms is dit positief, maar soms kan dit ook veel pijn doen.'

Het nawoord van 'Klein afscheid' is geschreven door psychiater Uus Knops. Als ervaringsdeskundige die haar broer verloor door een kolkende rivier in Venezuela, is ze de perfecte persoon om duiding te geven over afscheid nemen en rouwen.

Joris Hessels ondervindt wel dat afscheid nemen beter gaat met ouder worden. Maar om afscheid te nemen van dit fijne radio-gesprek moeten Bent Van Looy en Xavier Taveire wel een muziekje geven. Om er definitief een punt achter te zetten. Want daar heeft Hessels het nog altijd moeilijk mee…

Herbekijk het interview op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief