De kinderheld Sam Smith van Jonas Boets groeit mee met zijn lezers in 'Smith. Doe maar gewoon'

VRT Boekenmaand Boekathon

'Smith. Doe maar gewoon' is gebaseerd op Sam Smith, een vroegere jeugdreeks van Jonas Boets over een jonge spion die allerlei avonturen beleeft. We zijn nu 20 jaar verder en Sam is ondertussen 29 jaar geworden. Door een gebeurtenis moet hij de dienst verlaten en komt zo in Antwerpen terecht.

Hij is een megaslimme spion maar staat nu plots op eigen benen. Alleen wonen is ook facturen en de huur betalen, verven, vuilniszakken buiten zetten. Maar wat als je dat nog nooit gedaan hebt? Hoe begin je daaraan? En naast het feit dat hij ook nog gaat samenwonen, moet hij in de gauwte nog een paar moordzaken oplossen. Lastig als ondertussen je vriendin aan het zeuren is dat de afwas niet gedaan is. De kinderheld is volwassen geworden, zo ook zijn lezers. Seks, geweld en drugs, het kan nu allemaal.

Een boek voor twintigers

'Een boek voor twintigers, de doelgroep waarvoor niemand graag schrijft want die lezen niet meer' wordt gezegd. Iedereen heeft die al lang opgegeven maar niet Jonas Boets.

Zijn boeken, nu toch al een 50-tal, zijn uitgebreid vertaald. Maar naast het schrijven heeft Jonas nog een voltijdse job en voetbalt hij graag. Voor hem is voorbereiding alles. Heeft hij een uurtje tijd dan staan er ook effectief 5 à 10 bladzijden op papier.

Een filmaanbod is er nog niet maar daar wordt wel al over gesproken. De jeugdige Sam Smith is moeilijker te verfilmen omdat het vraagt om ontploffingen en special effects. De oudere Sam Smith zou makkelijker zijn voor het witte doek omdat het ook gaat over young adults die alleen wonen en er zit veel humor in. En ja, met streaming is het ook niet meer echt nodig om afleveringen van 50 minuten te maken in mission impossible- stijl, het mag gewoon iets kort en krachtig zijn.

Jonas is er zich van bewust dat hij het label van jeugdschrijver heeft en dat men zijn boeken zal lezen met die blik en het sneller zal beoordelen als ‘jonger’.

Little Liars

Naast Sam Smith lopen zijn 'Little Liars' boeken voor de jeugd door omdat hij niet kan kiezen. Inspiratie vindt hij bij de mensen zelf. Hij is ook ooit alleen gaan wonen, heeft daarvoor ook dingen moeten doen en Little Liars gaat over liegen, wie heeft dat nog niet gedaan?

Wat hem aantrekt in kinder- en jeugdliteratuur is dat je meer fantasie gebruiken, over dingen die misschien zouden kunnen maar niet hoeven en bij volwassenen is dit vaak moeilijker.

TikTok

Jonas is ook een begenadigd TikTokker. Ook daar vindt hij de tijd voor. Alles goed overdenken en pas als hij denkt dat hij er 10 filmpjes over kan maken gaat hij aan de slag en staan ze er op 10 minuten tijd op. Zin in woordgrapjes, sketches, comedy, .. zoek hem dan even op.

Concurrentie uit het buitenland is er wel wanneer het over MI6 gaat. Maar in zijn boeken zal je meer de humor en de spanning vinden dan een verhaal dat perfect klopt en zou kunnen.

Toekomst

Wat er nog in zijn hoofd zit? In 2007 is hij begonnen met een historische roman, waar soms wel eens een loopje wordt genomen met de waarheid. Hij werkte er met tussenpozen aan maar dat boek komt nu in de eindfase, dus de uitgeverijen mogen beginnen bieden.

Zelf heeft hij net Lily uitgelezen van Tom De Cock. Omdat Tom zichzelf niet kan uitnodigen, zullen jullie dit interview moeten missen.

Herbekijk het interview met Jonas Boets in de Boekathon op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief