Joke van Leeuwen over waarom 'Spaanschen Brabander' van Bredero terecht in de canon staat

Theater Espresso

Eind deze week wordt de nieuwe canon van de Nederlandstalige literatuur bekendgemaakt. 50 boeken die je moet gelezen hebben. Of 50 boeken die je met een gerust hart het literaire erfgoed kan noemen.

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stellen deze week de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Van 'Karel ende Elegast' tot 'Het verdriet van België', van 'Elckerlijc' tot 'De avonden', van 'Lucifer' tot 'De Kapellekensbaan'. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken!

In Espresso op Klara ligt Joke van Leeuwen toe, waarom 'Spaanschen Brabander' van Bredero terecht een plekje in die canon veroverd heeft..Theaterexperten beschouwen dit nog steeds als één van de beste toneelstukken aller tijden. Joke van Leeuwen vertelt dat het integraal op internet staat, dus je kan het makkelijk lezen, ondanks de verouderde taal. Hoewel het geschreven is aan het begin van de zeventiende eeuw is het nog steeds een zeer herkenbaar werk. Ook de behoefte aan sensationeel nieuws was toen blijkbaar groot. 'Humor is een grote kracht in dit werk, dat brengt lichtheid en evenwicht. Bredero wist dat. Of zoals Rabelais zei : 'De lach helpt om de melancholie de baas te blijven.' En daar kunnen we na al die eeuwen nog steeds wat mee', sluit Van Leeuwen af.

Herbeluister de volledige uitleg op Klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief