John Ekkerink wil mensen met dementie een stem geven in 'Leven op de dag'

VRT Boekenmaand Boekathon

Psychogerontoloog John Ekkerink werkt al 35 jaar met mensen met dementie. Omdat deze mensen vaak opmerkten ‘dat het met geen pen te beschrijven is wat zij meemaken’, heeft Ekkerink zelf de pen ter hand genomen. Met als resultaat dit boek: ‘Leven op de dag - een mozaïek van de belevingswereld van mensen met dementie’. In de Boekathon belt Tom De Cock met Ekkerink.

Uitgangspunt voor Ekkerink is dat mensen met dementie nog altijd mensen zijn. Mensen mét gevoelens, die nog altijd gesprekken kunnen voeren. Ook al hebben ze problemen met hun geheugen en met de taal.

Hij heeft altijd al iets gehad met kwetsbaarheid en met geschiedenis. En laat oudere mensen nu net één brok geschiedenis zijn. Maar hij is ook oprecht geïnteresseerd om de oorzaken van dit verwarde gedrag te ontrafelen.

Vijf handvaten

John Ekkerink heeft vijf handvaten geselecteerd voor de omgang met een persoon met dementie. Elke vraag is ook een hoofdstuk in het boek.

  • Over hun gezondheid: hoe gaat het met hun geheugen?
  • Over hen zelf: wat doet dat met een mens?
  • Over de wereld rondom hen: hoe ervaren ze hun omgeving?
  • Over hulp: wat hebben ze nodig van de hulpverleners?
  • Over levenskwaliteit: waarvoor komen ze elke dag nog uit hun bed?

Leven in het hier en nu

Hij noemt het lessen in kwetsbaarheid, want deze mensen raken zichzelf kwijt. Hierdoor kunnen ze niet verder leven dan in het moment zelf, niet verder kijken dan één dag. Vandaar ook de titel van zijn boek. Maar zij kunnen ons wel veel bijbrengen: dementerende mensen tellen immers vooral hun zegeningen en genieten van de kleine dingen zoals een koffietje, de zon, een hartelijk contact. Terecht merkt Tom De Cock op dat het ‘mindfulness-coaches’ zijn.

Hoe kan de omgeving nu omgaan met deze mensen? Ekkerink legt vooral de nadruk op het naast elkaar staan, op het contact houden en op het vermijden van welles-nietes-discussies.

Zo wil hij de verhalen van de mensen zelf én zijn expertise doorgeven. Aan alle mensen die van ver of dichtbij betrokken zijn bij de ziekte van dementie.

Bekijk John Ekkerink in de Boekathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief