De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Johan Verbraecken en Tine Bergen bundelen nieuwe inzichten over slaapproblemen in 'Slaap: het nieuwe medicijn'

Radio 2

Dat slaap belangrijk is, is algemeen geweten. Maar waarom eigenlijk? En hoe moeten we die wijsheid omzetten in de praktijk? Slaapexperten Johan Verbraecken en Tine Bergen leggen het haarfijn uit in het nieuwe boek 'Slaap: het nieuwe medicijn' dat vandaag in de boekhandels verschijnt. In de vroege uurtjes op radio 2 legde Verbraecken het opzet van zijn boek uit.

Slaap is niet alleen belangrijk om te functioneren overdag - zowel mentaal als fysiek - maar ook om je prestaties te optimaliseren. Je presteert over de hele lijn beter wanneer je, bijvoorbeeld, onafgebroken hebt geslapen. Het geheim in het aanpakken van slaapproblemen is het toepassen van een zo strikt mogelijke slaaphygiëne. Dat wil zeggen: de regels voor gezonde slaap zo strikt mogelijk toepassen. Zelfs voor mensen die goed slapen, zijn er regels waardoor ze nóg beter de nacht kunnen doorkomen.

Waarom dit boek over slaaphygiëne? De medische inzichten zijn geëvolueerd. De slaap blijkt een belangrijke invloed uit te oefenen op het voorkomen van en/of onder controle krijgen van medische problemen. Zo kan een slaaptekort aanleiding geven tot een hoge bloeddruk.

Blijft het aantal mensen met slaapproblemen stijgen, nu in tijden van Covid-19? 'Slaapproblemen zijn van alle tijden,' zegt Verbraecken. 'Maar er wordt meer aandacht aan besteed nu. Natuurlijk zijn bepaalde angsten en onzekerheden een factor die slaapproblemen veroorzaken en onderhouden.'

Herbeluister het interview hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief