Johan Op de Beeck over zijn nieuwe historische thriller 'De staatsvijand', het vervolg op 'Het complot van Laken'

VRT Boekenmaand Boekathon

Johan Op de Beeck heeft de smaak als thrillerauteur goed te pakken. Met 'De staatsvijand' heeft hij nu een vervolg geschreven op 'Het complot van Laken' dat in 2019 verscheen. Tom De Cock belt Op de Beeck op in zijn schrijfplek thuis, omringd door gitaren.

Jef Van Hooff - 1956

De thrillers van Op de Beeck zijn fictie maar gebaseerd op feiten en hebben een historische achtergrond. Hoofdpersonage is opnieuw Jef Van Hooff, een spion uit de Tweede Wereldoorlog die Op de Beeck ook persoonlijk heeft gekend. Hij voert hem nu op in een verhaal dat hij niet heeft beleefd en dus fictief is. Hij wordt een staatsvijand omdat hij op zoek moet gaan naar een persoon die samenwerkt met de KGB, de Russische geheime dienst. Het is een verhaal over een dubbelspion dat zich afspeelt in 1956.

'Waarom 1956?', wil Tom weten. Het is de periode waarin Elvis Presley bekend doorbrak en het Eurovisiesongfestival voor de eerste maal plaatsvond, maar vooral was het de periode waarin de Koude Oorlog haar hoogtepunt bereikte. Het is een strijd tussen de CIA en de KGB en onze geheime diensten hangen daar tussen, vertelt Op de Beeck. En er zijn politici die een dubieuze rol spelen. Op een moment dat de Russen Hongarije binnenvallen, in 1956, en de opstand tegen het communisme de kop inslaan, gaan onze eigen socialistische eerste minister Van Acker en minisiter van Buitenlandse Zaken Spaak naar het Kremlin in Moskou. Dit is de achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelt.

Historische correctheid

Op de Beeck doet heeft veel research zodat alles klopt. Hij geeft het voorbeeld van de kleur van de zetels in de Oriënt Express waar een deel van het verhaal zich afspeelt. De historische correctheid van al deze details maakt deel uit van het plezier van het schrijven. Hij is zelf grote fan van John le Carré. Zo beschrijft hij een aantal topspionnen die écht bestaan hebben, zowel aan Russische als aan Amerikaanse kant.

Naast spannend ook relevant

Op de Beeck omschrijft zijn nieuwste thriller naast spannend ook als relevant. Hij verduidelijkt dat fanatisme en het doordrijven van zogenaamde idealen de samenleving op het gevaarlijke pad van extremisme brengen en waar we ook vandaag mee te maken hebben. 'Maar na een paar pagina's van dialogen, volgt al snel opnieuw een achtervolging en moet er een overlevingstocht door de Alpen ondernomen worden', vult hij aan. Een plaats waar hij trouwens ook geweest is en waarover Op de Beeck een interessante anekdote vertelt in de Boekathon.

Spoiler alert!

Overleeft Jef Van Hooff? En waarover gaat het volgende non-fictie boek van Johan Op de Beeck? Spoiler alert! Ontdek het daarom zelf en bekijk Johan Op de Beeck in de Boekathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief