Stephan Vanfleteren

Johan de Boose over zijn vaderroman 'Dondersteen' in Pompidou

Literaire non-fictie Klara

In zijn nieuwe roman Dondersteen reist Johan de Boose in het spoor van twee overleden dierbaren door de Verenigde Staten. Enerzijds zijn zwager en boezemvriend Gary. Anderzijds zijn vader, een amateurnatuurkundige die in gedachten de wereld verkende. De reis wordt een zoektocht naar herinneringen en omgaan met verlies. 'Een boek dat ik ontzettend graag heb gelezen', vertelt Chantal Pattyn in de uitzending van Pompidou op Klara waarin de auteur aan tafel zit.

De vader die de wereld probeerde te vatten

'Mijn vader was een extreem figuur: extreem burgerlijk en in die burgerlijkheid had hij iets krankzinnigs', zegt Johan de Boose in Pompidou. 'Hij was een ongelofelijke perfectionist en dat perfectionisme grensde aan de waanzin. Hij wou alles kunnen pakken én vatten en een soort formule vinden voor de schepping'.

Hij verzamelde stenen, sterrenstof, mineralen...zijn werkkamer was een soort museum waar de hele wereld te zien was. Hij heeft bijna nooit gereisd, hij had die behoefte niet. In het boek reist Johan hem achterna, naar plaatsen waar hij nooit geweest is.

'Was hij een gelukkig man?', wil Chantal Pattyn weten. 'Hij was een melancholicus en melancholici zijn nooit helemaal gelukkig want zij weten van tevoren dat, als het geluk eraan komt, het straks weer voorbij is. Zo leefde hij. Hij had momenten van euforie maar die waren van korte duur. Hij vond troost in de natuur, in chemie, in wiskundige formules'.

In het boek schrijft Johan ook over zijn moeder die pas laat in haar leven haar passie voor theater volgt en steeds 'later en later' naar huis kwam. Ze was altijd de offervaardige huismoeder geweest, maar breekt uit als haar autoritaire man op pensioen gaat.

In het boek staan ook heel wat familiefoto's, ook met de vader 'die een beetje op Koning Boudewijn leek'.

Gary: zwager, boezemvriend en drinkebroer

In 'Dondersteen' is er ook een tweede verhaallijn die de lezer meeneemt naar de States, waar de auteur 2 mensen symbolisch gaat begraven. Het Amerikaans verhaal staat in contrast tot de vader die zelf nooit reisde.

Gary was de zwager, boezemvriend en drinkebroer van Johan. Hij was van Midden-Amerikaanse afkomst, spiritueel en bijzonder getalenteerd. Gary was één van de meest authentieke mensen die hij ooit heeft ontmoet. De drank werd Gary fataal. Johan kon de begrafenis niet bijwonen, een schuld die hij nu heeft ingelost door naar de States te gaan. Op zijn reis door Amerika neemt hij heel wat attributen uit de verzameling van zijn vader mee. Er zitten ook hallucinerende passages in het boek, onthult Chantal.

'Waarom kreeg het boek deze titel?' wil Chantal nog weten. 'Dondersteen' heeft een dubbele verwijzing, vertelt Johan de Boose in Pompidou, dat je hieronder kan herbeluisteren.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief