Johan de Boose en Peter Vermeersch zetten Poolse auteurs in de kijker

non Pompidou

Johan de Boose en Peter Vermeersch zijn allebei gepassioneerd door Oost-Europa. Voor het literaire magazine DW B stelden ze een themanummer samen over hedendaagse Poolse literatuur. Voor het septembernummer lichten Johan de Boose en Peter Vermeersch de bewogen en complexe geschiedenis van de Poolse literatuur toe en voeren ze enkele van haar prominente vertegenwoordigers op.

Johan de Boose woonde geruime tijd in Polen, waar hij het werk van de avantgardekunstenaar Tadeusz Kantor bestudeerde. De Boose studeerde Slavische talen en Oost-Europakunde aan de Universiteit Gent. Peter Vermeersch is een Belgisch hoogleraar, schrijver en dichter en studeerde in Leuven, Krakau en Warschau.

Polen is een boeiend levendig literair land, volgens hen. De Polen leven op de resten van een heel traumatiserende geschiedenis. De geschiedenis is heel complex. Het was ooit het grootste land van Europa en bestond dan zelfs opeens niet meer (in de 19e eeuw). De Boose heeft nog les gegeven in Polen, in de eerste lessen kwamen de trauma's altijd meteen boven. Die worden generaties lang doorgegeven. En dat maakt Polen wel erg nationalistisch. De Poolse taal en het katholicisme waren dan ook het enige dat nog is blijven overleven toen het land even niet meer bestond.

De wereld kent nu Olga Tokarczuk, maar er zijn nog verrassingen. 'Niet iedereen gaat met dat dramatische verleden aan de slag, er is ook nog een heel jong Polen', volgens Vermeersch. Zijn de jonge auteurs ook kwaad over bijv. het omgaan met homorechten, minderhedenrechten in hun land? 'Toch wel. Het activisme zit vaak tussen de lijnen, maar dat maakt het net zo boeiend'. Toen de Boose in de jaren 80 naar Polen ging was er veel underground en volgens de dochter van Kantor zou dat nu zelfs nog veel erger zijn.

Herbeluister het interview hieronder

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief