De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Joachim Meire van 'Het no-nonsense yogaboek': 'Geef niet op na één yogales'

De Wereld van Sofie

Er bestaat veel onzin over yoga, volgens yogaleraar Joachim Meire. In 'Het no-nonsense yogaboek' moedigt hij iedereen aan voorbij de clichés te kijken en op zoek te gaan naar een eigen yogastijl. In De Wereld van Sofie op Radio 1 ging hij in gesprek met Sofie Lemaire.

Yoga is voor iedereen

'Ik ben niet flexibel genoeg voor yoga', het is een veelvoorkomend gezegde. Meire wil dit idee voor eens en altijd uit de wereld helpen: 'Je hoeft niet flexibel te zijn voor yoga.' Hij moedigt mensen vooral aan om hun eigen vorm van yogabeoefening te vinden. 'Geef niet op na één yogales. Ga op zoek naar een andere stijl of een andere leraar waar je een betere klik mee hebt.'

In 'Het no-nonsense yogaboek' doet Meire af met het beeld van yoga dat in de media heerst. 'Je ziet vaak slanke, mooie vrouwen met een turnverleden die op een exotische plaats staan in een houding die de gewoonlijke sterveling niet kan aanhouden.' Dat is volgens hem onzin. 'Yoga kan door iedereen beoefend worden.' Ook zwaarlijvigheid hoeft geen beperking te zijn om aan yoga te doen. 'Houdingen kunnen worden aangepast en je kan props gebruiken,' legt hij uit. Volgens Meire zit de kern in yoga op maat: 'Ga op zoek naar een leraar die de poses aanpast aan jouw mogelijkheden en beperkingen.'

Daarbij werkt yoga gezondheidsbevorderend. 'Centraal staat de ademhaling, die zorgt voor een helend effect,' vertelt Meire. Maar ook voor een betere slaap, rugproblemen of de verhoging van aminozuren zou yoga kunnen helpen. Meer weten?

Herbeluister het gesprek in De Wereld Van Sofie op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief