Jeugdschrijver Dirk Bracke stopt met schrijven: 'Slechte gezondheid dwingt mij om ermee op te houden'

Young Adult Radio 2

De populaire Vlaamse jeugdschrijver Dirk Bracke (67) stopt met boeken schrijven. Door gezondheidsproblemen kan de auteur van onder meer 'Het uur nul', 'Als olifanten vechten' en 'Het engelenhuis' zich niet meer genoeg concentreren om nog te schrijven. 'Het is jammer, maar ik moet er noodgedwongen mee ophouden', laat hij optekenen in Het Laatste Nieuws.

'Ik ben ziek. Het lukt me gewoon niet meer om te schrijven. Als ik 10 minuutjes lees, worden mijn ogen al moe', vertelt de schrijver uit Stekene in De Week van Harald op Radio 2. 'Ik zou bij wijze van spreken niet weten wat ik moet doen zonder schrijven, maar ik heb geen keuze.'

Signeren op de Boekenbeurs en de lezingen op scholen zal Bracke het meest missen. 'Ik vind het fijn om het verhaal achter mijn boeken te vertellen. Met wie ik tijdens de voorbereidingen gesproken heb, wat ik allemaal gezien heb. Zoals bij 'Black', toen ik met de politie rondreed door de straten van Brussel. Lezers kunnen die extra informatie dan plaatsen als ze het boek lezen. Dat zal nu allemaal niet meer lukken,' zucht de schrijver.

Brief van filmstudent Adil

Deze week kondigden regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah aan dat ze opnieuw een boek van Dirk Bracke gaan verfilmen. Deze keer kiezen ze voor 'Straks doet het geen pijn meer', een verhaal over incest. Daar is de jeugdschrijver erg blij mee. 'Ze zijn nu hot in Hollywood en ik ben blij dat dat voor een stukje ook door mij komt. Na 'Black' zijn ze daar definitief ontdekt.' De keuze voor dit specifieke boek is niet toevallig. 'Toen Adil 15 jaar oud was, moest hij dat boek van mij lezen op school. Adil las niet graag, maar toch heeft hij dat toen op twee dagen uit gelezen. Een paar jaar later ging hij film studeren en schreef hij mij om te vragen of hij dat boek ooit mocht verfilmen. Die mail heb ik nog altijd", lacht Bracke.

Lees verder op vrtnws.be en beluister er het interview met Dirk Bracke.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief