Jeugdboekenmaand- professor in de jeugdliteratuur Vanessa Joosen tipt twee prentenboeken in Espresso

Jeugdboek Espresso

Maart is de jeugdboekenmaand. Reden te meer om nog eens in uw boekenkast te duiken. Of een nieuw prentenboek aan te schaffen. En dan komt Professor in de Jeugdliteratuur Vanessa Joosen als geroepen, want zij tipte in Espresso twee prentenboeken.

1) Klein verhaal met een hart - Elvis Peeters, Nicole Van Bael en Pieter Gaudesaboos

'Klein verhaal met een hart' vertelt het verhaal van een mier die een babymiertje verwacht. Maar ze werkt, zoals dat met mieren gaat, heel hard en veel. Zo hard dat ze vreest dat ze niet goed voor haar kindje zal kunnen zorgen. Daarom besluit de mier om haar babymier op te geven voor adoptie.

“Als je alleen de tekst zou lezen, zou het boek enkel over adoptie gaan”, zegt Joosen. “Maar de prenten voegen het dierenverhaal eraan toe. Er is veel aandacht voor fantasie, maar er zit ook een droevige lijn in het verhaal. Wanneer de mier haar ei achterlaat, begint ze zich te verbeelden hoe het leven van haar kindje er zou uitzien in een ander gezin."

Pieter Gaudesaboos is één van onze bekendste en vernieuwende illustratoren. “Hij werkt hier minder opvallend met computertechnieken dan in zijn andere boeken”, legt Joosen uit. “Zijn prentenboeken zijn meestal heel druk, maar dit boek blinkt uit in zijn minimalisme. Op elke pagina staat weinig tekst met een klein prentje. Dat geeft een mooie extra gelaagdheid en zet de emoties in de verf.”

2) Calder - De draad van Alexander - Sieb Posthuma

Dit boek is een echt kunstboek voor de mini's. Het boek gaat over de Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder. Hij werkte vaak met draad-en kleurvlakken en liet zich inspireren door Piet Mondriaan.

"Het prentenboek Calder - De draad van Alexander is een heel kleurrijk, fantasierijk en grappig boek", vertelt Joosen. Je krijgt een soort levensverhaal van Calder die doorheen het boek met zijn draad verschillende figuurtjes maakt. Joosen is fan: “Dit soort boeken zijn heel bijzonder, want je ziet dat de stijl van de illustrator zich vermengt met de stijl van de kunstenaar.”

Herbeluister het gesprek op Klara.be

Meer boekentips en alle activiteiten vindt u op de website van jeugdboekenmaand.Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief