De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Jeroen Olyslaegers over 'Wildevrouw': 'Ik hoop jongeren mee te krijgen naar de zestiende eeuw'

Historische roman De Afspraak

Jeroen Olyslaegers neemt ons met zijn nieuwste roman 'Wildevrouw' mee naar Antwerpen in de zestiende eeuw. Voor Olyslaegers mag het eens over iets anders gaan dan de wereldoorlogen. 'Ik hoop jongeren mee te krijgen naar de zestiende eeuw', zegt hij.

Jeroen Olyslaegers in De Afspraak

Olyslaegers heeft 4 jaar aan het boek gewerkt. Het vorige veel geprezen boek 'Wil' ging over de Tweede Wereldoorlog. In 'De Afspraak' vertelt Olyslaegers dat door de research voor zijn boek 'Wil', zijn perspectief op Antwerpen 'de Tweede Wereldoorlog en de jacht op Joodse medemensen' was geworden en hij wist bij wijze van spreken op elke straathoek wat er daar gebeurd is. En dat vond hij niet fair t.o.v. van Antwerpen. Hij heeft een complexe verhouding met Antwerpen en is gepassioneerd door de geschiedenis van de stad.

'Stel dat Antwerpen een vliegtuigongeval is, dan is de zestiende eeuw de zwarte doos. Antwerpen zoals we het nu kennen is uitgevonden in de zestiende eeuw. Het was één van de allergrootste en belangrijkste steden van de renaissance. De zestiende eeuw wordt de Gouden Eeuw genoemd voor Vlaanderen, maar vanaf dat je inzoomt zie je meer dan enkel glans', vertelt Olyslaegers.

Volgens Olyslaegers, begint elk boek met een raadsel en het raadsel in dit boek is het schilderij 'Dulle griet' van Bruegel. 'Waar komt dat visioen van dit schilderij vandaan?' Heeft Olyslaegers het antwoord gevonden?

'Als ik reclame wil maken voor mjjn boek, dan zou ik ja moeten zeggen. Maar niet 'Dulle griet' maar wel 'Beer', een herbergier van 'Den Engel' speelt de hoofdrol in dit boek. Niet 'Den Engel' het café dat we nu nog kennen uit Antwerpen. En 'Beer' is een 'wildeman'. Het 'wildemansritueel' is een lenteritueel, Bruegel heeft het zelfs geschilderd. Zo'n wildeman en wildevrouw staan ook op het wapen van Antwerpen. Deze figuren zetten de stad op stelten en maakten veel lawaai en mensen betaalden om er van af te zijn. Dat was het ritueel. Maar dus die herbergier 'de wildeman' komt een 'wildevrouw' tegen. En om te weten wie ze is, moet je het boek lezen. Ze is gebaseerd op iemand die effectief bestaan heeft. Die geschiedenis is helemaal vergeten. Hoe die wildeman en wildevrouw op het wapen verschenen zijn, weten we niet maar ze staan voor eenheid. En het is dat verlangen naar eenheid dat mijn hoofdpersonage plaagt.'

'Wildevrouw' is een historische roman en Olyslaegers wil er een hedendaags publiek mee kunnen aanspreken.

Eén van zijn favoriete regels uit het boek is: 'Eenheid baart vrijheid en de vrijheid verscheurt vervolgens de eenheid'. 'Er komt geld door de handel in Antwerpen, de stad groeit daardoor een soort van solidariteit om de stad en de haven te doen werken. Dan krijg je een soort van middenklasse in Antwerpen, mensen die rijker worden en dan religieuze gevoelens en mensen die tempels willen waar ze hun religieuze gevoelens kunnen uiten. En het probleem komt pas als die vrijheid begint te primeren op die eenheid. Ik wil nu meteen mijn zin hebben en er wordt niet meer gekeken naar het grotere geheel. En dat is een belangrijke les. Kijk naar Europa, België, coronavirus. Door de eenheid zullen we onze vrijheid terugkrijgen. De collectieve verantwoordelijkheid, nemen we ze of niet?', gaat Olyslaegers verder.

Olyslaegers these is: 'De Antwerpenaren hebben zich eigenlijk zelf verscheurd door hun eigen belangen zo te laten primeren, we hadden de Spaanse bezetting zelfs niet nodig daarvoor.'

Herbekijk het interview in De Afspraak hieronder:

Radio 1

Luister ook naar het interview met Jeroen Olyslaegers in De Wereld Vandaag op Radio1.be

Blog met historische feiten

Er hoort ook een blog bij het boek: wildevrouw.be . Zoals het boek dus heet. De blog heeft Olyslaegers gemaakt met zijn compagnion de route Stef Franck.

Franck sprak erover in Interne keuken. Herbeluister hier het intverview.

Win

Tot zondag 6/12/20 kan je trouwens meedoen aan de wedstrijd om een gesigneerd exemplaar van 'Wildevrouw' te winnen.

Lees er meer over op langzullenwelezen.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief