©Borgerhoff & Lamberigts

Jef Rademakers over zijn relatie met Gerard Reve n.a.v. het verschijnen van het brievenboek 'Zeer Fijne Boy'

Non-fictie Radio 1

'Gerard Reve en ik vonden alles wat zich onder de gordel afspeelde erg geestig', vertelt Jef Rademakers aan Reviaan en presentator Lieven Vandenhaute in het programma 'Nieuwe feiten' op Radio 1.

Over enkele dagen, 16 jaar na zijn dood, verschijnt er een nieuw boek van Gerard Reve, bijna zestien jaar na zijn dood: 'Zeer Fijne Boy, Brieven aan Jef R.'. Jef Rademakers is vertaler, schrijver en in een ver verleden ook televisiemaker. De 19 brieven die Reve in de jaren 80 en 90 aan Rademakers schreef, zijn nu gebundeld in een boek. Dit is de periode waarin ze samen televisieprogramma's hebben gemaakt, onder meer een vierdelige reeks over de heilige maagd Maria. Ze leerden elkaar kennen toen Rademakers voor een talkshow werkte en Reve niet wilde komen. 'Toen zei hij tegen mij, na zeven telefoontjes: ik kom alleen als je me zelf komt halen.' Bleek dat hij 100 km verder woonde. Hij is er naartoe gereden en heeft 12 uur met Reve in de auto gezeten. Het klikte meteen: Rademakers moest verschrikkelijk om die man lachen. Er heeft zich een kameraadschap ontwikkeld die nooit meer overgegaan is, vertelt Rademakers in 'Nieuwe feiten'.

Waarover gaan die 19 brieven? Reve beschouwde brieven als een literair genre en schreef ze alvast met het doel ze later uit te geven.

Herbeluister 'Nieuwe feiten' met Jef Rademakers over Reve op Radio 1 Select.

Lees ook: Vlaamse uitgeverij kondigt nieuw brievenboek van Gerard Reve aan.

Meer over Reve hoor je in de Radio 1-podcast 'Reve tot leven' van Lieven Vandenhaute.Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief