Jean Depreitere (90) uit Kortrijk schrijft eerste roman: 'Het is begonnen als een grap'

Debuut VRT NWS

Jean Depreitere uit Kortrijk schreef op zijn 90ste een debuutroman. 'Josefien' gaat over een oudere dame die in een assistentiewoning haar eerste liefde terugvindt. Hij had geen enkele ervaring met schrijven.

De kersverse schrijver woont in residentie 'De gulden sporen' in Kortrijk. 'Animator Sofie maakt hier het maandblad 'De goedendag”, vertelt Depreitere. 'Ze zei me dat ik goed kon schrijven en vroeg me om een fictief verhaaltje daarvoor te maken. Ik deed dat echt voor de lol. Maar zij nam dat wel serieus op. Ze vroeg me dan om een vervolgverhaal te schrijven voor dat blad. Toen dacht ik aan enkele pagina’s, maar het zijn er 150 geworden', grinnikt Depreitere.

Verhaal voor senioren

Het boek heet 'Josefien'. Ook de cover tekende Depreitere. Het boek is volledig gericht op senioren en zelfs voorzien van een extra groot lettertype. 'Het gaat over een bejaarde dame die enkele keren valt. Het wordt haar aangeraden om naar een rusthuis te gaan, maar dat is uiteraard tegen haar zin. Ze komt daar haar eerste liefde opnieuw tegen. Het is pure fictie, want mijn eerste lief was een Franse uit Menen', lacht hij.

Onbekende wereld

Depreitere schreef enkele maanden aan de roman. 'Ik had nooit verwacht dat ik ooit een boek ging schrijven. Voor mij is dit echt begonnen als een grap. Dit was helemaal nieuw voor mij. Ook de literatuurwereld is me totaal onbekend. Ik was tandarts, ik ken dus niets van uitgeverijen en zo. Ik ben al aan het schrijven aan een tweede boek, maar ik kan nog niet zeggen of het er echt komt', besluit Depreitere. Binnenkort kan je de roman online kopen.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief