©Erik Van Grieken

'Je voelt je niet erkend als mens als je niet op waardige manier, volgens je eigen gebruiken, afscheid kan nemen'

Non-Fictie Interne Keuken

Doodgaan hoort bij het leven. Dat is het onvermijdelijke lot van ons allen, ondanks het veel gehoorde zinnetje 'Het komt goed', komt het niet goed. We sterven.

Sterven is ingrijpend voor wie sterft, maar ook voor wie overblijft. Het definitieve afscheid hebben we met rituelen omkadert. Begrafenispraktijken kunnen van noord tot zuid erg verschillend zijn, maar er is geen cultuur ter wereld die geen respect betoont voor zijn overledenen.

Els Heyvaert en Christian Van Kerckhove hebben de voorbije decennia de wereld bereisd. Vier jaar lang over zee met hun zeilboot de Agapètos, daarna over land. Onderweg zagen ze hoe mensen universele ervaringen op zeer uiteenlopende in rituelen gieten. Ze hebben over doodgaan een boek gemaakt.

'Samenleven met de dood' is een fascinerende verzameling van begrafenisrituelen. Maar het gaat ook verder, want de veelheid van rituelen dringt hen deze vraag op: hoe begraven we onze doden in onze superdiverse samenleving? Want het zijn niet alleen ménsen die migreren, hun diepste overtuigingen, hun rituelen en gebruiken migreren mee. Wie niet waardig afscheid kan nemen van zijn doden, overeenkomstig zijn traditie, zal zich hier nooit thuisvoelen.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief