'Je pijn te lijf' van Leen Vermeulen: 'Pijn zit tussen de oren, wat niet wil zeggen dat pijn ingebeeld is natuurlijk'
Pijn is iets raars. Je kan pijn voelen aan een been dat er niet meer is, maar ook geen pijn voelen terwijl je been net door een haai is afgebeten. Dokter Leen Vermeulen, vertelt over haar boek ‘Je pijn te lijf’.
'Pijn wordt niet veroorzaakt door een fractuur, maar wordt gemaakt in onze hersenen. Pijn zit tussen de oren, wat niet wil zeggen dat pijn ingebeeld is natuurlijk. Pijn is een alarmsignaal van ons lichaam dat ons waarschuwt om ons lichaam te beschermen', vertelt Vermeulen.
Ook de pijn aan een ledemaat geamputeerd is, is echte pijn. 'Dat alarm loeit even hard, ook al is dat been niet meer aanwezig.' Je gaat niet voelen dat dat been eraf is. 'Als de hersenen beslissen dat de signalen die op dat moment uit de weefsels van je been komen prioitair belangrijk zijn en mogelijks levensbedreigend, dan beslissen de hersenen dat ze daar iets mee moeten doen. Ze moeten die signalen versterken tot een bewust gevoel, pijn, dat ons aanspoort om daar iets mee te doen, ons te beschermen.'
'Als er op dat moment iets anders prioritair is - je moet bijvoorbeeld wegzwemmen van die haai om je leven te redden - dan beslissen de hersenen dat de signalen van het been tegengehouden moeten worden,' legt Leen Vermeulen uit. 'Ze zullen producten naar beneden sturen om dat niet te laten doorkomen, en zullen pijnstillende producten sturen omdat we nu eerst ons leven moeten redden.' Pas als je dan op het strand aankomt, schiet het alarm aan.
Van job veranderen kan ook helpen bij pijnbestrijding. En de gezondheidszorg hervormen. Hoe dat precies zit, vertelt dokter en auteur Leen Vermeulen in Interne Keuken.