Je kan de 'Minneliederen' van van Veldeke rappen volgens Elvis Peeters

Poëzie Espresso

Vandaag wordt de nieuwe canon van de Nederlandstalige literatuur bekendgemaakt. 50 boeken die je moet gelezen hebben, volgens de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen.

De eerste schrijver uit de Nederlandse literatuur die we bij naam kennen is Hendrik van Veldeke. Hij schreef 'Minneliederen' in de tweede helft van de twaalfde eeuw. Acteur Elvis Peeters heeft zijn werk hertaald en heeft er zelfs een toneelstuk van gemaakt.

'Hij was een hoofse dichter. Zoals de Grieken Homerus hebben en de Italianen Dante, hebben wij in de Lage landen Hendrik van Veldeke. Hendrik van Veldeke is de eerste er is geen oudere schrijver gekend, verder terug gaan in de tijd is onmogelijk. Hij leefde in de tijd van de troubadours en minnedichters. Van Veldeke heeft 'Een heiligen leven' geschreven in het Middelnederlands en in opdracht van een abdij in Maastricht. Maar hij heeft ook een aantal 'Minneliederen' geschreven en die waren tot voor kort nog nooit volledig vertaald. Ik heb dat in 2016 dan gedaan. Alles werd in die tijd gedaan voor de vrouw, dat was zo in de hoofse lyriek, zelfs als je ervoor moest sterven in een tornooi. Dat was ook zo bij van Veldeke. Maar hij kon er wel ook zo'n draai aan geven. En van Veldeke durfde mensen ook op een verkeerd been te zetten. De gedichten begonnen in die tijd normaal met een 'Natureingang'- eerst iets over de natuur zeggen en dan wordt dat afgeleid naar de liefde. Maar van Veldeke kon zo beginnen en dan ook niet eindigen bij de liefde en dat moet revolutionair geweest zijn in die tijd. Van Veldeke was in die tijd reeds de 'Stromae' of 'Eminem' van zijn tijd, want die gedichten zijn zo ritmisch geschreven, je kan ze zelfs rappen' (Elvis Peeters)

Luister hier naar het volledige fragment en hoe Peeters het minnelied rapt

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief