Jasper Van Loy formuleert een toekomstperspectief voor het dorpsleven in 'Onder de kerktoren'

VRT Boekenmaand Boekathon

Jasper Van Loy is opgegroeid in het Kempische dorp Oevel, maar hij kent ook het stadsleven goed. Dat inspireerde hem om ‘Onder de kerktoren’ te schrijven: een pleidooi voor het moderne dorp.

Steden en dorpen liggen dicht bij elkaar in België en toch worden dorpen nog altijd stiefmoederlijk behandeld. Nochtans kan het dorp van morgen groener, socialer en warmer zijn dan we ooit hadden durven te dromen in het betongrijze Vlaanderen.

Maar dan moeten we zonder oogkleppen durven leven en op andere manieren nadenken over uitdagingen als mobiliteit, wonen, gezinsvormen. Waarom zou er geen deelwagen of deelstep staan voor de deur van het café, waarom zou de espressobar geen korting geven aan de leiding van de Chiro en waarom zouden jonge en iets minder jonge singles niet durven cohousen? Zo wordt het dorp eigenlijk een kleine stad waar iedereen zich comfortabel voelt.

Daarom pleit Van Loy er voor dat de dorpsbewoners zelf het heft in handen nemen, dat ze zelf de kracht vinden om samen hun toekomstige dorp te herdenken. En dit niet alleen overlaten aan projectontwikkelaars, het toeval of de lokale politiek.

Bekijk Jasper Van Loy in de Boekathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief