Jane Goodall (87) heeft nog hoop voor de mensheid: 'Laat ons proberen om elkaar in het hart te raken'

VRT Boekenmaand De Boekathon

Hoog bezoek vandaag in de Boekathon. Presentator Tom De Cock mocht skypen met Jane Goodall, de bekende antropologe. Ze is intussen 87 en ondanks klimaatcrisissen, pandemieën en politieke onrusten, schreef ze 'Het boek van hoop'.

Veerkracht

Goodall geeft toe dat er gigantische problemen zijn: zo verminderen er veel diersoorten, wordt de grond uitgeput, kopen arme mensen het goedkoopste eten, is onze ecologische voetafdruk veel te groot en onze leefstijl absoluut niet duurzaam. 'We’ve lost wisdom', zegt ze.

Maar toch is er hoop, vindt Goodall. De natuur is immers enorm veerkrachtig. En we kunnen onze hersenen altijd nog beter gebruiken. Ook draagt ze de jongeren een groot hart toe: zij zijn het die de problemen begrijpen, zij zijn het die betogingen houden en zij zijn het die acties gaan ondernemen.

Volgens Goodall kunnen wij ook zelf onze leiders kiezen die meer waarde hechten aan het klimaat. En kunnen bedrijven en ngo’s proberen om snel veranderingen door te voeren.

Goodall hoopt dat alle inspanningen die ze tot nu toe deed, het waard zijn geweest. Want 60 jaar leven met chimpansees heeft haar geleerd dat de mens dan wel het meest intelligente wezen op aarde is, maar dat hij zijn eigen habitat kapot maakt. Iedereen weet toch dat een ongelimiteerde economische groei onmogelijk is?

Laat ons proberen om gelijkenissen te vinden tussen elkaar, en niet te focussen op de verschillen. Laat ons proberen om elkaar in het hart te raken, van binnenuit.

Jane Goodall

Al op haar 5e – toen de kleine Jane de film 'Tarzan' zag – wou ze naar Afrika gaan. Iedereen lachte haar toen uit, maar haar moeder leerde haar om door te zetten en hard te werken. Ze hoopt dus nog even door te kunnen doen. Maar ze kijkt ook uit naar haar volgende grote avontuur: de dood. Ze is er zeker van dat ze ook daar dingen gaat ontdekken. Als dat geen boodschap van hoop is?!

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief