Jan Vanriet over zijn dichtbundel Heldenleven in Pompidou

Non-fictie Pompidou

Chantal Pattyn praat met kunstenaar Jan Vanriet. Dit voorjaar goot Jan Vanriet herinneringen in woord en beeld in de dichtbundel Heldenleven, verschenen bij Polis. De gouaches uit die bundel hangen nu op de tentoonstelling Collected Stories in De Zwarte Panter. Te bekijken tot 15 november.

Jan is al jaren bezig. Hij heeft op zijn negende zijn eerste schilderij gemaakt. Een probeersel, een kopie van een landschapje van van Gogh. De lat lag meteen hoog. Er zijn zoveel catalogi van hem, hij blijft gedichten publiceren, hij doet heel erg veel. Hij gebruikt niet de strategie zoals andere kunstenaars, die maar een paar kunstwerken per jaar lossen om zo uniek te zijn. 'Zo werk ik niet, ik werk in flows'. De tentoonstelling in de Zwarte Panter zijn eigenlijk vier verschillende tentoonstellingen.

De gedichten en gouaches ontstonden tegelijkertijd. Gouache is voor de meesten een kinderlijke verf, plakkaatverf. Bij het eerste gedicht wist hij al dat het gouaches moesten zijn omdat het een mat effect geeft en het zijn temperende tonen. Het moest een doosje zijn met maar 7 kleuren en opeens lag die verf hem. Vanriet geeft zijn familieverleden weer met trauma's en verwijzingen naar oude portretten.

Waarom de titel een 'Heldenleven'? 'Het leven is een radeloos geluk. Ik vond dat ik me mocht portretteren als een kleine laffe held. Ik heb het niet zo voor afgeklopte borsten, maar ik heb meer bewondering voor de kleine miserabele mens.' Op de website van 'Behoud de Begeerte ' staat een mooi portret over Jan. Jan heeft heel lang in Maaseik in Limburg bij zijn grootouders gewoond, toen hij naar Hoboken terugkeerde om bij zijn ouders te wonen, werd hij vreemd bekeken door zijn andere tongval. En hij heeft zich aangepast aan de zeden en gewoonten van zijn nieuwe streek.

Er komt een nieuwe dichtbundel in het voorjaar, die hij nu aan het afwerken is. De uitgeverij is nu bezig met de cover. Hij heeft basismateriaal aangeleverd en daar gaan ze nu mee aan de slag. Hij heeft een groot talent om andere mensen te bewonderen. Claus bijvoorbeeld was een goede vriend van hem, maar hij zat ook in de weg als hij wilde dichten. Hij kreeg er een beetje faalangst van. Hij kon tot hiertoe zijn ding kwijt in het schilderen, maar na al die jaren durfde hij het dichten nu aan. Eén rode draad in zijn werk is de liefde en zijn echtgenote Simonne, die zelf ook schrijft. Ze is zijn muze, ze geeft hem bijvoorbeeld ideeën om te schilderen.

Herbeluister de uitzending op Klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief