Jan Terlouw (89) schrijft geen nieuwe jeugdboeken meer: 'Ik ken de kinderen van nu niet meer'

Kinder- en jeugdboeken VRT NWS

De Nederlandse auteur en oud-politicus Jan Terlouw (89) heeft aangegeven dat hij geen nieuw jeugdboek meer zal schrijven. Precies vijftig jaar geleden verscheen 'Koning van Katoren', zijn enorm succesvolle jeugdboek. Naar aanleiding van die verjaardag vertelde hij in een podcast dat hij op zijn leeftijd de kinderen van vandaag niet meer kent en er te ver van af staat. Terlouw schreef in totaal twintig jeugdboeken, waaronder klassiekers als 'Koning van Katoren', 'Oorlogswinter' en 'Briefgeheim'.

Jan Terlouw stopt met het schrijven van jeugdboeken. Dat vertelt hij in de literaire podcast De Grote Vriendelijke Podcast. De 89-jarige auteur en oud-politicus praat in de podcast over de vijftigste verjaardag van zijn beroemde boek 'Koning van Katoren', dat in 1971 verscheen.

Terlouw schreef in totaal twintig jeugdboeken, waaronder klassiekers als 'Koning van Katoren', 'Oorlogswinter', 'Briefgeheim' en 'Gevangenis met een open deur'. Zijn laatste jeugdboek, 'Het hebzuchtgas', verscheen vijf jaar geleden.

'Het zal mij verbazen als er nog een kinderboek in mijn pen zit', zegt Terlouw. 'Ik schrijf nog op dagelijkse basis, maar dat zijn beschouwingen en artikelen. Maar ik ken de kinderen van nu niet meer, ik heb er geen verstand meer van. Ik sta met mijn leeftijd te ver van de huidige kinderen af.'

Alleen op de wereld

Als eigen favoriete jeugdboek noemt Terlouw de roman 'Sans famille' uit 1878 van de Franse auteur Hector Malot, vertaald als 'Alleen op de wereld'. Die vertelt over de avontuurlijke lotgevallen van de vondeling Remi, en geeft een goede indruk van de barre sociale omstandigheden in het Frankrijk van de 19e eeuw.

'Koning van Katoren', de succesrijke jeugdroman van Jan Terlouw vertelt over de 17-jarige Stach, die de gestorven koning van Katoren wil opvolgen. De zes zure ministers die de macht hebben, voelen daar niets voor en geven Stach zeven onuitvoerbare opdrachten. Het verhaal is een modern sprookje met een dubbele laag: elke opdracht staat voor een belangrijk maatschappelijk probleem.

Lees verder op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief